Nieuws13 dec '12 13:10

Griekenland weer even uit de brand

Auteur: Marjan van den Berg

De Europese ministers van Financiën hebben besloten om 34,3 miljard euro noodsteun aan Griekenland uit te betalen.

"Iedereen dacht dat het game over was voor Griekenland in de eurozone. Maar nu we het einde van het jaar naderen, blijkt dat deze hun ongelijk hebben gekregen'', aldus Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken en de euro). Griekenland heeft zich gehouden aan de afspraken en de eurozone heeft het land niet laten vallen, aldus Rehn die optimistisch is over de toekomst van het Zuid-Europese land.

Het geld zal de komende dagen overgemaakt worden, meldt voorzitter Jean-Claude Juncker. Het geld komt van het tijdelijke noodfonds en is onderdeel van het eerder afgesproken reddingsprogramma.

Twee weken geleden sloten de eurolanden en Griekenland een nieuwe overeenkomst. Athene kon geld tegemoetzien als het een succesvol schuldenopkoopprogramma zou uitvoeren.

Begin volgend jaar kan Griekenland meer geld tegemoet zien (circa 14 miljard euro). Dat zal in verschillende termijnen worden uitbetaald, maar alleen als Griekenland zich houdt aan bepaalde afspraken. Zo moet er een grondige herziening van het belastingstelsel komen en moet Athene belastingontduiking harder aanpakken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen