Nieuws19 jan '12 05:54Aangepast op 19 jan '12 15:10

In de bijstand? Alleen als je het kunt spellen

Auteur: Edme Koorstra

Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering moet je de Nederlandse taal beheersen, vindt de VVD. De partij wil dat volgend jaar verplichten.

VVD-Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen hoopt dat het initiatiefwetsvoorstel in 2013 ingaat. Dat zei ze voorafgaand aan een debat met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken over het aantal allochtonen in de bijstand.

Gesleuteld
De VVD kondigde al begin 2010 aan met het eigen wetsvoorstel te komen. Aan het voorstel wordt nog gesleuteld op advies van de Raad van State, maar Van Nieuwenhuizen hoopt dat de Tweede en de Eerste Kamer dit jaar de wet nog behandelen.

D66 positief
Naast regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV staat ook oppositiepartij D66 positief tegenover de VVD-plannen. "Het hangt wel af van de uitwerking, maar in de basis vind ik dat iemand Nederlands moet spreken als hij een beroep doet op een uitkering'', zegt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.

Gekort
Volgens Van Nieuwenhuizen moet de taaleis gelden voor iedereen die een beroep doet op de bijstand. Als het minimum-taalniveau niet wordt gehaald krijgen mensen wel de kans hun Nederlands bij te spijkeren. "Maar gooit iemand zijn kont tegen de krib, dan kan na een half jaar de uitkering gekort worden met 20 procent. Blijkt later dat iemand nog steeds niet meewerkt, dan gaat er 40 procent vanaf. Uiteindelijk kan het recht op bijstand echt helemaal wegvallen.''

'Overbodig'
PvdA, SP en GroenLinks vinden het overbodige wetgeving, omdat mensen in de bijstand verplicht zijn hun best te doen om aan het werk te komen. Ze stellen dat mensen in de bijstand nu al moeten meewerken aan een taalcursus als dat nodig is om werk te vinden en dat ze gekort kunnen worden op de uitkering als ze dat niet doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen