Nieuws24 apr '12 19:45Aangepast op 24 apr '12 21:13

Vaste adviseurs naar koningin

Auteur: Karin Backx

Koningin Beatrix ontvangt dinsdagavond haar vaste adviseurs op paleis Huis ten Bosch voor overleg over de huidige politieke situatie.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag. Het staatshoofd ontvangt vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Gerdi Verbeet en Fred de Graaf.

Rutte
Ook premier Mark Rutte gaat dinsdagavond bij de koningin langs. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De Tweede Kamer voerde dinsdagmiddag een debat over de ontstane politieke situatie. Rutte denkt dat de verkiezingen op 12 september zullen zijn. Dit wordt vrijdag formeel besloten.

Zakendoen
Donderdag praat de Kamer over verdere bezuinigingen. Met vooral de SGP, ChristenUnie, D66 en GroenLinks lijkt het kabinet zaken te kunnen doen.

Geert Wilders beëindigt de steun aan het kabinet met "een bloedend hart". "Het moet. Ik kan niet anders," zei de PVV-leider dinsdag tijdens het debat.

Ontslag
Premier Rutte diende maandag officieel het ontslag van zijn kabinet in bij koningin Beatrix. De koningin sprak toen uitgebreid met Rutte.

Het ontslag was nodig omdat de PVV zaterdag de gedoogsteun voor het minderheidskabinet van VVD en CDA had ingetrokken. De PVV kon niet leven met de bezuinigings- en hervormingsplannen die op tafel lagen.

Gerelateerde artikelen