Vermeend: Rutte moet bellen met Samsom
Mark Rutte moet een lang telefoongesprek voeren met PvdA-leider Diederik Samsom. Dat is de enige oplossing om steun te vinden voor zijn plannen. Dat zegt econoom en oud-minster Willem Vermeend op BNR.
"Ik heb het debat goed gevolgd en er is geen alternatieve meerderheid te vinden voor de plannen van Rutte. Niets kan het redden", stelt Willem Vermeend.
"Het enige waar Rutte echt op kan rekenen is zijn eigen fractie, het CDA en D66. Daar kan hij zaken mee doen, maar dat is geen meerderheid. GroenLinks wil vooral veel bezuingingsmaatregelen schrappen."
Behoorlijke tijd
Vermeend ziet nog één oplossing voor Rutte en dat is een lang en goed telefoongesprek voeren met de leider van de PvdA, Diederik Samson. "Daar zou hij een behoorlijke tijd aan moeten spenderen. Dat is de enige mogelijkheid die ik zie."
"Er zitten een aantal maartregelen in die onverteerbaar zijn voor de PvdA", vervolgt Vermeend. "Aan de andere kant is er wel een pakket te maken, die een heel eind richting die drie procent gaat."
Nullijn
"Hervormingen leveren in 2013 eigenlijk heel weinig op", stelt Vermeend. "Het kabinet haalt 2013 vooral door een behoorlijk verzwaringspakket met de btw binnen te halen en de nullijn voor salarissen."
Over de nullijn valt volgens Vermeend nog te praten met de PvdA. "Zeker als je een compensatie geeft voor de AOW'ers. Dat wou het kabinet ook doen, maar daar zijn ze niet aan toe gekomen."
Brussel
"En dan moet je toch kijken of je een aantal hervormingen, die in het plan van de PvdA zitten, naar voren kunt halen. Daar moet je dan in 2013 of eerder al mee beginnen, dat zou dan geld op kunnen leveren. Dan zou hij een heel eind kunnen komen met de PvdA."
"Maar dan moet Rutte over zijn schaduw stappen en zal Samson ook mee moeten doen om heel dicht bij die drie procent zien te komen. Dan kun je rustig naar Brussel gaan, maar dan moet je wel laten zien dat je in 2015 al richting de nul procent gaat", besluit Vermeend.
Reputatie
Monetair econoom Edin Mujagic: "Nederland heeft een ijzersterke reputatie. Wij laten overheidsfinanciën niet uit de hand lopen. Wij gaan in 2014 of 2015 naar nul procent. Als je dat doet, geef je vertrouwen aan financiële markten," vult hij aan.