Wilders verlaat kabinet met 'bloedend hart'
Geert Wilders beëindigt de steun aan het kabinet met "een bloedend hart". Dat zei hij dinsdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. "Het moet. Ik kan niet anders," zei de PVV-leider.
"Mijn loyaliteit ligt in de eerste plaats in Nederland en niet in Brussel", vervolgt hij. Geert Wilders gaf aan dat hij toe was aan een weerwoord in de Tweede Kamer. "Veel partijen hebben de afgelopen dagen alle schuld op mij geschoven en ik wil nu graag een weerwoord geven."
De PVV-leider stelt dat het het dichten van het begrotingsgat en de bezuinigingen die daarbij horen "een brug te ver zijn. De regering zou de steun op die punten elders moeten zoeken."
Brug te ver
Wilders: "Om het gat van 4,6 procent naar 3 procent begrotingstekort te dichten, heb je 14 miljard euro nodig. En dat is wat ons betreft een brug te ver. We doen dat dus niet, want we maken onze economie op die manier kapot."
Als het gaat om 2013 zet Wilders de drie procent-regel "volstrekt overboord." "We willen nog steeds op die drie procent uitkomen. Wat ons betreft in 2015. Je maakt de economie niet kapot. Je zorgt dat de werkloosheid niet stijgt en je pakt de mensen niet in hun portemonnee."
Bureaucraten
Dat is volgens Wilders belangrijker dan die drie procent, die volgens hem vooral ten dienste is voor de bureaucraten in Brussel.
Wilders benadrukt tijdens het debat nogmaals dat hij altijd heeft gezegd dat "er geen deal is, zonder een totaaldeal."
Fifty-fity
"Rutte en Verhagen wisten dit. Ik heb het ze verteld en ze waren het mee eens. Tot aan de laatste weken toe heb ik aangegeven dat de kans van slagen fifty-fifty is", aldus Wilders.
Het kan dus volgens Wilders geen verrassing voor ze zijn. "Het Catshuispakket zou een forse verhoging betekenen van de werkloosheid en dat is slecht voor Nederland", stelt Wilders.
Portemonnee
"Iedereen zal pijn leiden." Niet de overheid, maar de burger zou het in de portemonnee voelen volgens Wilders. "Voor de derde keer op rij zou de burger er in koopkracht op achteruit gaan."
"Henk senior zou er zo'n 500 euro per jaar moeten inleveren. En dat is niet veel als je in Wassenaar woont tussen de parelkettinkjes, of resideert op de linkse grachtengordel. Voor heel veel AOW' ers is 500 euro per jaar heel veel geld."
Afscheid
Ondanks de boze woorden brengt Wilders een groet aan de andere onderhandelaars van de VVD en CDA. " Keihard bezuinigen, die de burgers keihard in de portemonnee raken, is een brug te ver. Ik neem afscheid van het kabinet en het woord is nu aan de kiezer."
Volgens BNR politiek commentator Hugo Reitsma lijkt de positie van Wilders in het centrum van de macht nu ook echt voorbij. "Hij komt een beetje gedecideerd over. Hij ziet dit ook wel als een breekpunt in zijn politieke loopbaan."
Meldpunten
"Het is nog maar afwachten of hij nog heel veel verder kan komen in Den Haag. Met wie zou hij moeten reageren? Moet hij dan vanuit de Tweede Kamer-bankjes met meldpunten komen? Het wordt voor hem ook echt helemaal anders en ik denk dat hij dat ook zo voelt", vervolgt Reitsma.
"Het kabinet zou het nu vooral moeten zoeken bij D66, GroenLinks en D66 voor steun van hun plannen," zegt Reitsma. "Haast is geboden, want eind deze week moet minister De Jager iets naar Brussel sturen."