Nieuws23 apr '12 21:24Aangepast op 24 apr '12 03:25

Strijd om verkiezingsdatum barst al los

Auteur: Thijs Baas

De strijd om de datum voor nieuwe verkiezingen is al begonnen, meteen nadat Mark Rutte het ontslag van zijn kabinet indiende bij koningin Beatrix.

VVD, PvdA en SP pleiten voor verkiezingen voor de zomer, op 27 juni. Tegenstanders spreken schande van de machtspolitiek waarmee de drie partijen de grootst denkbare minderheid in de Kamer denken te kunnen passeren.

Nieuwe partijen
Toch is het nog lang niet zo ver. De VVD maakt pas dinsdag een definitieve afweging, voor de PvdA en de SP is 27 juni al de inzet van het Kamerdebat op dinsdag. Volgens onder meer CDA, D66, ChristenUnie en PVV betekenen verkiezingen eind juni dat de kieslijsten half mei op tafel moeten liggen. Dat kan problemen opleveren voor nieuwe partijen, maar ook voor het CDA, dat nog op zoek moet naar een nieuwe lijsttrekker.

Het kabinet neemt een definitief besluit over de verkiezingsdatum, na het Kamerdebat van dinsdag. In de Kieswet is ruimte voor het inkorten van de gebruikelijke termijn van 84 dagen. Maar de Kiesraad is daar terughoudend in, omdat 27 juni wel erg kort dag is. De raad noemt 5 september als eerste reële datum.

Gerelateerde artikelen