Nieuws27 mrt '14 10:57Aangepast op 27 mrt '14 11:54

Grondwet: Nu is achterkleinzoon Buma aan de beurt

Auteur: BNR Webredactie

Een bijzonder zo vader, zo zoon-moment voor CDA-leider Sybrand van Haersma Buma: vandaag opent hij de online expositie van de Nationale Grondwet die zaterdag 200 jaar oud is – en door Buma's voorouder werd ondertekend.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma treedt in de voetsporen van zijn voorvader. Vanmiddag opent hij de online expositie van de Nationale Grondwet, die Buma’s bet-bet-bet-overgrootvader Bernardus Buma ooit ondertekende. De oude Buma was een van de mannen die 200 jaar geleden naar Amsterdam kwamen om de wet goed te keuren. “Buma's rol was bescheiden. Er waren 400 mensen uit het hele land die bij een grote vergadering in de Nieuwe Kerk de Grondwet hebben bezegeld”, zei Buma junior tegen BNR.

De CDA-leider is overtuigd dat, hoewel veel Nederlanders niet weten wat er in de Grondwet staat, zij kunnen begrijpen waarom het van belang is – ook na 200 jaar.

"Stel je vraagt aan mensen of zij vrijheid van meningsuiting belangrijk vinden en of het belangrijk is dat we niet discrimineren en dat je in Nederland mag zeggen wat je wil. Dan zullen mensen allemaal zeggen dat ze het ontzettend belangrijk vinden. Als je vervolgens zegt dat we een grondwet hebben die hen die rechten geeft, begrijpen mensen wel waar het om gaat", zei Buma.

Gerelateerde artikelen