Nieuws20 jun '14 09:21

Brenninkmeijer: instituut Ombudsman onder druk door ophef

Auteur: BNR Webredactie

Door alle ophef over de benoeming van een nieuwe Nationale Ombudsman, is de functie zwaar onder druk komen te staan. Dat vindt oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer. De schuld ligt volgens hem bij de politiek.

Archiefbeeld Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. ANP
Archiefbeeld Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. ANP

"Met pijn in het hart'' kijkt Brenninkmeijer terug op de chaotisch verlopen procedure rondom de benoeming van een nieuwe Nationale ombudsman. Dat zei de oud-ombudsman in het KRO-radioprogramma De Ochtend van 4.

Ook noemt hij het een slechte zaak dat het lang duurt voor een opvolger is benoemd. "Het kan eigenlijk niet dat het zo lang duurt.''

Politiek is schuldig
De schuld ligt volgens Brenninkmeijer bij de politiek. "Destijds heb ik een brief geschreven aan de Tweede Kamer over de benoeming van de vice-president van de Raad van State. Daarin heb ik aandacht gevraagd voor de grote problemen rondom de benoeming van dit soort topfuncties en de politisering ervan in Nederland. De Tweede Kamer was enigszins getergd en heeft de brief naast zich neergelegd. Er wordt vooral met een politiek oog gekeken, terwijl het eigenlijk om de onafhankelijkheid en onpartijdigheid gaat in deze functie.''

Op de vraag wie na de terugtrekking van Guido van Woerkom de nieuwe ombudsman moet worden, wil Brenninkmeijer niet ingaan. Zelf werd hij in 2005 benoemd als ombudsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen