Nieuws17 nov '14 14:43

'Dit jaar al 50 duizend doden in Zuid-Soedan'

Auteur: BNR Webredactie

Na elf maanden oorlog in Zuid-Soedan zijn zeker 50 duizend mensen om het leven gekomen. Dat schat de International Crisis Group. Het was tot nu toe onduidelijk hoeveel levens de strijd heeft geëist.

 

Verbaast het je dat er zoveel slachtoffers blijken te zijn? 
Arne Doornebal: "Eigenlijk niet. Al in de eerste dagen, toen er met tanks door de straten van de hoofdstad Juba werd geschoten, gingen Dinka regeringssoldaten langs huizen op zoek naar Nuer-burgers om te vermoorden. Daarbij zijn waarschijnlijk al duizenden doden gevallen in een paar dagen tijd. Later verplaatste de strijd zich naar de verafgelegen gebieden, waar veel minder zicht op is. Het is wel bizar dat de Verenigde Naties wel precies weten hoeveel vluchtelingen er zijn - 1,9 miljoen - maar niets over slachtoffers kunnen zeggen."

Is er al enig zicht op een oplossing?
"Positief is dat nu voor het eerst de president, Salva Kiir, en rebellenleider Riek Machar met elkaar om tafel zaten, in Ethopië. Er is een document getekend, maar nog lang geen alomvattend vredesakkoord. Daarbij stelt een akkoord in Zuid-Soedan weinig voor en er zijn nu al berichten dat delen van het rebellenleger zich helemaal niets meer van hun rebellenleider, Riek Machar, aantrekken."

Wat doet de internationale gemeenschap?
"Zuid-Soedan wordt vandaag in de Veiligheidsraad besproken, er zouden sancties in voorbereiding zijn tegen leden van het regime. Immers de schuld van deze oorlog wordt net zo goed gelegd bij de zittend president als bij de rebellenleider. Ook Nederland doet geen zaken meer met het Zuid-Soedanese regime."

Waar gaat de oorlog over?
"Het pas net onafhankelijke land kent een traditie van diep wantrouwen tussen de bevolkingsgroepen, en dan vooral de Dinka - waartoe de president behoort - en de Nuer, waartoe de voormalig vice-president behoort. De machtsstrijd tussen die twee mannen ontaarde in een vreselijke stammenstrijd. Het gaat uiteindelijk om macht. Wie is de baas? Salva Kiir of Riek Machar? Dinka of Nuer?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen