Nieuws4 nov '12 18:33

Schippers dwarsboomt anti-rookplannen

Auteur: Fleur de Bruijn

Minister Schippers van Volksgezondheid is tegen nieuwe maatregelen die moeten voorkomen dat meer mensen gaan roken. Daarmee gaat ze in tegen een wetenschappelijk advies van haar eigen RIVM.

Dit meldt RTL Nieuws zondagavond. De Europese Commissie komt binnenkort met nieuwe eisen. RTL noemt als voorbeeld het verplichten van afschrikwekkende foto’s op verpakkingen.

Schippers schrijft daarover: 'Nederland is kritisch ten aanzien van het verplicht stellen van foto's op pakjes'.

Dat terwijl, schrijft RTL, uit wetenschappelijk onderzoek van het Rijksinsituut voor Volksgezondheid blijkt dat gruwelfoto’s meer effect hebben dan de waarschuwingen in tekst die nu op de Nederlandse pakjes staan.

Sigarettenautomaten
De minister is ook tegen andere eisen van de Europese Commissie, zoals het verbieden van tabaksverkoop aan minderjarigen. Over een verbod op sigarettenautomaten schrijft de minister: ‘een dergelijk verbod is een te grote belasting voor het bedrijfsleven’.

De PvdA gaat schriftelijk vragen stellen aan de minister over deze uitspraken.

Rookbeleid mislukt
Promotus Gera Nagelhout concludeerde in haar proefschrift over het anti-rookbeleid dat de overheid niet goed heeft uitgelegd waarom we niet meer mogen roken in de horeca. Uit het onderzoek blijkt dat het rookbeleid in Nederland daarom niet succesvol is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen