Nieuws21 nov '13 16:59Aangepast op 21 nov '13 17:23

'Illegaal spioneren op Bonaire kan rechtszaak tegen politici onderuit halen'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het illegaal bespioneren van politici op Bonaire door de AIVD zou de rechtszaak tegen Ramoncito Booi, partijleider van de christendemocratische UPB en zijn rechterhand Burney El Hage, onderuit kunnen halen. Dat zegt Geert Jan Knoops, advocaat van de politici, op BNR.

Het is nog te vroeg om te zeggen of het de zaak onderuit kan halen, zegt Knoops. "Maar het zou in een ultiem scenario mogelijk kunnen zijn. [...] Het zou de rechtmatigheid van het onderzoek kunnen raken. Ik zeg het voorzichtig want we hebben daar nog te weinig informatie over. Maar het kan de rechtmatigheid van het onderzoek raken, dat blijkt ook uit rechtspraak die in Nederland inmiddels is geweest."

De AIVD heeft tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire bespioneerd, dat meldt NRC Handelsblad. Uit de informatie blijkt dat Booi en El Hage verdacht worden van corruptie en machtsmisbruik.  Zij moeten maandag voor de rechter verschijnen vanwege vermeende corruptie en machtsmisbruik.

Knoops geeft aan geschrokken te zijn door de vermeende spionage. "Wij waren hier niet mee bekend. Het is voor ons nieuwe informatie die zeker niet in het strafdossier staat. In die zin zijn wij hier door opgeschrikt en ook wel door verrast."

Verdenkingen
Het onderzoek naar Booi en El Hage loopt al jaren. De advocaat legt uit waar zijn cliënten van verdacht worden. "Het onderzoek heeft geresulteerd in een groot aantal verdenkingen die verband houden met onder meer vermeende valsheid in geschrifte en zogenaamde ambtelijke corruptie. De verdenking van het OM is dat deze twee mensen zich zouden hebben laten omkopen, zich zouden hebben laten begunstigen door ondernemers en burgers op de Antillen in ruil voor overheidsdiensten. Zij bestrijden dat overigens met klem. De rechtszaak die nu gaat plaatsvinden vanaf maandag staat in het teken van de vraag of dit wel of niet heeft plaatsgevonden."

Het is volgens Knoops maar zeer de vraag of de verdenkingen een spionage door de AIVD rechtvaardigt. "Op de eerste plaats is het de vraag of dit rechtmatig is gebeurd omdat ik uit het NRC-artikel opmaak dat de toenmalig minister-president op de Antillen hier niet van op de hoogte is geweest. Die wordt geciteerd in het artikel, voor zover dat op internet beschikbaar is. Dat is wel een vereiste voor de AIVD om overzees te tappen. Op de tweede plaats is natuurlijk de vraag of de criteria die daar voor staan en ook de relevantie van de operatie of die wel voldoende is getoetst. Op dit moment weten we daar niets van. Je kunt niet zomaar stellen dat door de ernst van de verdenking alles hier gerechtvaardigd zou zijn."

Onderzoek bijstellen
Knoops zal nog flink aan de bak moeten om de informatie te verwerken, vooral omdat hij morgen zou vertrekken naar Bonaire. "We hebben alles op papier voorbereid voor de zitting van maandag. Dit was voor ons toch echt een verrassend moment. Wij zullen nu ook de komende dagen met dit materiaal in handen ons eigen onderzoek moeten bijstellen."

Het wordt hoe dan ook een relevant punt voor de zitting van maandag, zegt hij. "Hoe we dat precies gaan doen is nog niet duidelijk. Het is eigenlijk zo nieuw. Maar dat het voor de strafzaak tegen deze mensen relevant kan zijn, lijkt ons evident. Het lijkt ons ook belangwekkend genoeg punt om in ieder geval maandag aan de rechter voor te leggen. Want het is niet niets wat er is gepubliceerd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen