Nieuws11 nov '14 07:19Aangepast op 11 nov '14 08:25

Illegaal vuurwerk wordt steeds gevaarlijker

Auteur: BNR Webredactie

Er is dit jaar 6 keer minder illegaal vuurwerk in beslag genomen als in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. Het vuurwerk dat wel in beslag is genomen, wordt steeds gevaarlijker, zo laat de politie aan BNR weten.

Tot nu toe is er dit jaar 4000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, in 2013 was dat nog 24000 kilo. Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie, vertelt dat de daling kan komen omdat er meer gelet wordt op het zware gevaarlijke vuurwerk. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of de daling door zal zetten.

"Dat kunnen we pas aan het einde van het jaar bekijken", vertelt Nieuwdorp. "Wat we wel duidelijk zien is dat de inhoud steeds gevaarlijker wordt. Het zijn nu soms bijna handgranaten en daar lopen ook hele jonge kinderen mee rond. Bij deze dus ook een dringende oproep aan de ouders: 'houd in de gaten wat je kinderen allemaal bestellen'."

Ook Leo Groeneveld van Pyrotechniek Nederland, de branchevereniging van vuurwerkverkopers, ziet een verschil. "Vroeger was het nog ondeugend om illegaal vuurwerk te hebben, nu is het absoluut onverantwoord. Wij zouden graag met de overheid kijken of we wat aan de regelgeving kunnen doen. Er moet een bovengrens komen. Nu is deze er nog niet."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen