Nieuws6 okt '14 09:55Aangepast op 6 okt '14 10:23

Kohl: Merkel kan niet eens met mes en vork eten

Auteur: Bram van Dijk

De Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl heeft zich zeer neerbuigend overgelaten over naaste collega's en vertrouwelingen. Dat blijkt uit opnames van een journalist die een biografie over Kohl wilde schijven.

Over Merkel, die onder Kohl minister van Vrouwenzaken was, zei hij verder nog: "Ze is een politiek onbenul, als een kleuter die net leert lopen." En over de oud-bondspresident Christian Wulff: "Hij is een verrader en bovendien een nul."

Volgens correspondent Derk Marseille is er nog altijd veel respect voor Kohl. "Bij het CDU is er vooral de angst voor de beschadiging van de partij. Wat gaat hij verder nog meer zeggen?" Directe invloed op het politieke bestuur heeft hij niet meer.

Verboden materiaal
De uitspraken komen voort uit gesprekken uit 2011 en 2012, er zijn in totaal 600 uur bandmateriaal opgenomen. Hierover maakte WDR journalist Heribert Schwan al drie delen van de biografie. Vorig jaar legde de rechter beslag op 200 uur bandmateriaal, waardoor deel vier van de biografie onmogelijk leek. Schwan had de banden al getranscribeerd, blijkt nu.

Oud-bondskanselier Kohl sleept Schwan nu voor de rechter om verdere publicatie te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen