Nieuws26 jun '14 10:25Aangepast op 26 jun '14 10:56

Waterhozen bij Ameland, stranden ontruimd

Auteur: BNR Webredactie

De stranden langs de Noordzee op Ameland en Schiermonnikoog zijn donderdagmorgen uit voorzorg ontruimd, nadat meerdere waterhozen langstrokken. Dat levert 'spectaculaire beelden' op, zegt de politie.

Er waren waterhozen bij van enkele honderden meters hoog, zo blijkt uit veel foto's die via Twitter worden verspreid.

Agenten en medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben tegen strandgangers gezegd dat een veilig heenkomen moesten zoeken. "Gelukkig is het nog geen vakantie en het is ook geen 30 graden, dus er waren niet veel mensen op de stranden'', aldus de woordvoerder.

Geen gewonden
'Een of twee' waterhozen trokken over het eiland, zegt de politie. Het is nog niet duidelijk of die schade hebben aangericht. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De Kustwacht waarschuwt de scheepvaart voor het slechte weer. "Meerdere waterhozen bij Waddeneilanden. Check het weer als u het water op gaat'', twitterde de Kustwacht.

Volgens het KNMI trekt een actief buiengebied over de Wadden, dat bovendien 'blijft hangen', aldus een woordvoerder. Een waterhoos ontstaat door de botsing van de koude bovenlucht met het relatief warme zeewater. In zo'n hoos kunnen flinke windsnelheden ontstaan. Een hoos blijft vaak boven water. "Daar kunnen ze weinig schade aanrichten. Maar soms trekken ze het land op. Dan heb je wel een probleem.'' Het KNMI heeft voor Noord-Nederland en het Waddengebied de code geel (gevaarlijk weer) afgegeven.

Ameland werd de afgelopen decennia meerdere keren getroffen door water- of windhozen. Op 11 augustus 1972 trof een windhoos camping Duinoord op Ameland, waarbij waarbij 4 doden en ruim 100 gewonden vielen. Ook op 17 augustus 1992 viel er één dode en op 14 september 1997 was er vooral veel schade aan tenten en caravans. Dat er nu in korte tijd zo veel hozen worden waargenomen, is volgens het KNMI 'wel bijzonder'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen