Nieuws28 jul '14 12:17

Recordaantal huishoudens met zonnepanelen

Auteur: BNR Webredactie

Er zit een enorme stijging in het aantal geregistreerde zonnepanelen ten opzichte van een jaar geleden. Bij netbeheerder Stedin wekken anderhalf keer zoveel klanten nu op deze manier stroom op.

Jaarlijks wordt er alleen al in het netgebied van Stedin, onder andere de provincies Zuid Holland en Utrecht, zo’n 100 megaWatt elektriciteit uit zon opgewekt. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 30.000 huishoudens. Consumenten en bedrijven gebruiken de elektriciteit die uit zon wordt opgewekt voornamelijk voor eigen gebruik. Overtollige duurzame energie wordt teruggeleverd aan de elektriciteitsnetten.

De koploper in Nederland is de stad Utrecht. In één jaar tijd is het aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen ruim verdubbeld van 1342 naar 3151. Den Haag volgt op een eervolle tweede plaats met bijna 3000 adressen met geregistreerde zonnepanelen. Gemeenten schrijven dit succes toe aan subsidieregelingen en buurtcollectieven.

Energiebewust
Henk Blom, directielid bij Stedin, heeft gemerkt dat mensen steeds bewuster omgaan met energie: "Met zonnepanelen op het huis, een elektrische auto en hulp van de slimme meter zijn klanten intensiever dan ooit tevoren met energie bezig. Nederlandse consumenten en bedrijven worden zo naast afnemer ook producent."

Het registreren van kleinschalige duurzame initiatieven zoals zonnepanelen is erg belangrijk. Stedin en de andere Nederlandse netbeheerders hebben deze gegevens nodig bij het oplossen van storingen, werkzaamheden, of calamiteiten, maar ook om vraag en aanbod optimaal op elkaar te kunnen afstemmen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen