Nieuws19 apr '12 14:10

EU wil actie tegen belastingfraude

Auteur: Pieter van den Akker

Belastingontduiking in Europa moet moeilijker worden en Brussel moet belastingfraude intensief opspeuren. Dat vindt het Europees Parlement in Straatsburg dat er werk van gaat maken.

Het parlement nam donderdag een resolutie met deze oproep aan. Volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong, een van de opstellers van de resolutie, lopen EU-lidstaten circa 1000 miljard euro per jaar mis aan belastingopbrengsten door fraude en ontduiking. Met name het doorsluizen van winsten door bedrijven naar belastingparadijzen is het Europarlement een doorn in het oog.

Bankgeheim
De Europarlementariërs doen een aantal voorstellen aan de Europese Commissie en Denemarken, de huidige voorzitter van de Europese Unie. Zo willen ze een einde aan het bankgeheim, dat nog in enkele EU-landen geldt. Ook de boekhoudregels voor multinationals moeten aangescherpt worden. De parlementariërs willen weten hoeveel belasting een bedrijf in elk land betaalt.

Brievenbus-bv's
Daarnaast wil het Europarlement een einde aan brievenbus-bv's, bedrijven die in een land met een gunstig belastingklimaat het hoofdkantoor hebben, maar het feitelijke werk ergens anders doen.

De commissie zegde tijdens het debat woensdag toe begin juni met concrete plannen te komen.

 

Gerelateerde artikelen