Nieuws15 dec '14 10:41

Liever agenten met een smartphone dan een politiebureau

Auteur: BNR Webredactie

De helft van het aantal politiebureaus in Nederland gaat dicht. Dat blijkt uit een brief van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. Dit is het gevolg van de invoering van de Nationale Politie en het gegeven dat steeds meer aangiftes via het internet worden gedaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Henk van Essen, lid van de korpsleiding Nationale Politie, wil de politie meer gebruik maken van de digitale mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren. Ook zullen de agenten op straat voorzien worden van smartphones. Hierdoor zal de politie minder afhankelijk worden van de traditionele politiebureaus. "Doordat je gebruikt maakt van die nieuwe middelen en met de trend meegaat, zoals het uitschrijven van een digitale bon of een aangifte thuis kan opnemen, maakt dat de service beter."

Reactie tijd
Omdat de politie op minder plekken te werk zal gaan, kan de reactietijd van de politie onder druk komen te staan. Van Essen spreekt daarom over 'extra opkomst locaties', waarbij wijkteams een tweede locatie krijgen om de reactie tijd te garanderen. Ook krijgt de politie 'extra steunpunten'. Nu zijn dat volwaardige politiebureaus, maar dat moeten kleinere kantoorgedeeltes worden. Dat zijn kleine steunpunten, zodat burgers een aantal dagen per week nog wel naar een bureau toe kunnen gaan. De grotere steunpunten zullen gebruikt worden om bijvoorbeeld het administratieve werk te verrichten.

Bezuinigingen of nieuw inzicht?
Volgens van Essen is de verdwijning van de politiebureaus niet alleen het gevolg van bezuinigingen. "We gaan met de trend mee, maar het gevolg daarvan is dat we kunnen bezuinigen. Het zou te gek voor woorden zijn om te investeren in nieuwe politiebureaus, daar waar er ook smartphones uitgedeeld kunnen worden aan agenten."

 

Toch geeft van Essen aan dat de politiebureaus nog steeds van waarde blijven. "Het politiebureau is een belangrijk gegeven en een thuisfront voor politieagenten. Die verbinding moet blijven en daar zullen we alles aan doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen