Nieuws4 nov '14 11:57

Crowdfundcampagne voor verboden 'louche' Hiddema-cartoon

Auteur: Bram van Dijk

ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen roept op om 25.000 euro in te zamelen om ervoor te zorgen dat de cartoonist Ruben L. Oppenheimer zijn satirische tekening over advocaat Hiddema niet hoeft te rectificeren.

Advocaat Theo Hiddema. ANP
Advocaat Theo Hiddema. ANP

De verbazing is groot na de uitspraak van de rechter over de spotprent van Ruben L. Oppenheimer. De rechtbank oordeelde dat zijn cartoon over advocaat Theo Hiddema niet door de beugel kan en gerectificeerd moet worden. In de cartoon noemt Oppenheimer Hiddema een 'louche advocaat'.

Marcel van Lingen, hoofdredacteur ANP, spreekt er schande van en wil het Maastrichtse weekblad De Ster, waar de cartoon geplaatst werd, helpen. "De eigenaar zei tegen mij (maar niet hardop) dat hij niet wil rectificeren om principiële redenen, maar de boete niet te kunnen betalen. Dus we zijn nu een crowdfundingcampagne aan het regelen om te kijken of we die 25.000 euro bij elkaar kunnen krijgen."

'Vrije woord handje helpen'
Ook de cartoonist zelf doet mee aan de campagne. Van Lingen: "Ik zou willen voorstellen: laten we het vrije woord een handje helpen om in de tussentijd die 25.000 euro bij elkaar te rapen met z'n allen. En dan gaan we daarna door om het onderwerp verder door te discussiëren."

Hoofdredacteur RTL Nieuws sluit aan
Van Lingen deed de uitspraken bij BNR's Paul van Liempt in het journalistenpanel. Ter plekke sloot Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws, zich bij de actie aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen