Nieuws17 jun '13 18:31Aangepast op 17 jun '13 19:16

Afgeluisterde afgevaardigden G20 'ontzettende klunzen'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Afgevaardigden die zijn afgeluisterd tijdens de G20-bijeenkomst in 2009 zijn volgens voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer "ontzettende klunzen".

Groot-Brittanië heeft tijdens twee G20-conferenties dat jaar telefoongesprekken afgeluisterd en e-mails onderschept van buitenlandse functionarissen. Veel vertegenwoordigers van de G20-landen werkten tijdens de conferenties in internetcafés die waren opgezet door Britse inlichtingendiensten.

Maar dat functionarissen daar in zijn getrapt, is volgens De Hoop Scheffer op zijn zachtst gezegd niet zo handig. "Ik dacht dat je wel een ontzettende kluns moet zijn wanneer je als afgevaardigde op een top naar een nagebouwd internetcafé gaat. Ik gebruik het woord kluns omdat iedereen weet dat iedereen elkaar afluistert. Dat gebeurt altijd. Dus je moet zoveel mogelijk zien te voorkomen dat het je treft. Het verbaast mij niets."

De Hoop Scheffer noemt het naïef om te denken dat niet iedereen elkaar afluistert. "Het is alleen erg klunzig en dom als het naar buiten komt."

Voorzorgsmaatregelen
Toen hij zelf in functie was bij de NAVO nam men bij vergaderingen de nodige voorzorgsmaatregelen om afluisterpraktijken zoveel mogelijk te voorkomen. "Maar het is met de huidige middelen makkelijk om mensen af te luisteren. Er worden drones ontwikkeld ter grootte van een fruitvlieg. Die kun je makkelijk een kamer in en uit laten vliegen. Dus laten we niet naïef zijn in dit opzicht."

Of Nederland zelf ook dergelijke afluistermethodes hanteert weet De Hoop Scheffer niet. Maar hij is wel blij dat wij onze eigen inlichtingendiensten hebben, die tot dergelijke acties in staat zouden zijn. "Want het afluisteren van mensen die mogelijk kwaad willen, heeft iedere samenleving nodig. Dus ook de Nederlandse. Mits het met de nodige wettelijke garanties is omgeven, hebben wij ook diensten die activiteiten ontplooien om te voorkomen dat mensen daadwerkelijk iets kwaadwillends doen. Dat hebben ze in de VS en Engeland ook. Je bent alleen wel een kluns als je naar een nagebouwd internetcafé gaat. De Britten zijn wat klunzig omdat zulke dingen uitlekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen