Nieuws8 jul '13 10:54

Andy Murray: van loser tot superheld

Auteur: Fleur de Bruijn

“Die slungel van toen, die niet serieus werd genomen in Schotland, die steeds maar aan de hand van zijn moeder liep, dat is een echte kerel geworden."

Dit zei sportcommentator Ted van der Meer over Wimbledon-winnaar Andy Murray. De Schot won zondag het meest prestigieuze grastoernooi van de wereld door in de finale Novak Djokovic te verslaan. Daarmee won voor het eerst in 77 jaar weer een Brit. “Het was een geweldig trauma voor de Britten dat ze bij de mannen nooit meer wonnen sinds 1936.”

De overwinning maakte dan ook veel los in Groot-Brittannië, zegt Van der Meer. “De cafés zaten vol. Men sprak massaal over de overwinning en in zijn thuisland Schotland bleven de cafés zelfs langer open.”

Ivan Lendl
Volgens Van der Meer zat de overwinning er wel aan te komen. “Murray won vorig jaar op Wimbledon de Olympische Spelen, nadat hij de finale van Wimbledon had verloren. Daarna is hij in zee gegaan met Ivan Lendl. De oud-tennisser heeft hem geholpen om veel fitter te worden. Murray was een beetje een slungel en het is een topatleet geworden.”

Murray is niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker is geworden. “Vorig jaar, toen hij de finale verloor van Federer, brak hij, stortte hij in elkaar. Maar hij heeft zich heel snel opgericht, mentaal is hij spijkerhard geworden.

Roland Garros
En dan nog de enige juiste keuze om langer op gras te spelen dan de concurrentie. Murray liet het gravel van Roland Garros door anderen bespelen om zich volledig op Wimbledon te richten. “Hij heeft veel langer dan de andere spelers op gras gespeeld, hij heeft Parijs laten lopen en dat is een goede beslissing geweest. Want spelen op gravel kost enorm veel kracht.”

Grootverdiener
“Murray is denk ik binnenkort de nieuwe nummer 1 van de wereld, want hij wint gewoon de meeste partijen, en hij is het meest fit. Hij wordt bovendien een van de grootverdieners. Hij krijgt contracten van tientallen miljoenen euro’s, dus de man is toch wel een beetje van een loser een superheld geworden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen