Nieuws23 mei '13 06:36

Lowlands blokkeert zwarte kaartjes

Auteur: Fleur de Bruijn

Popfestival Lowlands blokkeert vandaag duizend kaarten en gaat ze opnieuw verkopen. De organisatie denkt dat deze kaarten illegaal zijn doorverkocht.

De festivaldirecteur van Lowlands, Eric van Eerdenburg, baalt, maar hij kan de doorverkopers niet op een andere manier tegenhouden. “Er is geen wet. Het is gewoon legaal om tickets te verhandelen voor een hogere prijs. In onze voorwaarden staat dat je kaartjes niet mag doorverkopen, op straffe van een boete, maar in principe zegt de Nederlandse wet dat het mag.”

Duizend kaartjes
Volgens muziekjournalist Yorick Buwalda (OOR) is het ook erg simpel om kaartjes te verhandelen. “Als jij een kaartje koopt voor Beyoncé krijg je een e-ticket in je inbox en die kun je bij wijzen van spreken duizend keer uitprinten en doorverkopen. Ze hebben allemaal dezelfde barcode en de eerste die bij de deur komt, mag naar binnen en de rest die komt er niet in.”

Daar sta je dan ineens zonder kaartje aan de deur van een festival of een concert, maar de onwetende consument kan daar weinig aan doen, zegt Buwalda. “Als ik weet dat je bij Live Nation kaartjes kunt kopen en ik Google op Live Nation dan is de eerste hit Livenation.onlineticketshop.nl, dat is zo’n doorverkoper.”

Nieuwe wet
Het is tijd dat de overheid ingrijpt, vindt Lowlands en volgens Van Eerdenburg is een verbod aanstaande: “Er is ooit door SP en CDA een wetsvoorstel ingediend, dat is door de val van het kabinet niet goed afgehandeld. Ik heb gehoord dat dit binnenkort door de Kamer gaat.”

Een van de grootste doorverkopers van Nederland, Tickets Unlimited, is niet bang voor een verbod. “Ze zijn al tien jaar bezig met een wet en als die er komt, kijken we verder”, zegt eigenaar Rogier van der Heijden. Ondertussen gaat hij gewoon door met het verhandelen van Lowlands-kaartjes, ondanks de blokkades.

Jong publiek
Van der Heijden wil van Lowlands nog wel weten maar wat er met het geld gaat gebeuren. “Die mensen hebben betaald voor die kaarten.”

Van Eerdenburg is onverbiddelijk: “Ik vind het erg vervelend voor die mensen, maar wij maken die kaarten toch ongeldig. Zij moeten maar teruggaan naar Tickets Unlimited en hun geld terugvragen.” Van Eerdenburg vindt die maatregel niet te hard, hij wil voorkomen dat zijn bezoekers te veel betalen. “Mijn publiek is jong en ik wil graag dat jonge mensen toegang hebben tot het evenement en ik kies ervoor om mijn kaarten zo goedkoop mogelijk aan de man te brengen.”

Van der Heijden vindt dat moeilijk te geloven. “Dat is echt onzin, wat maakt het de mensen van Lowlands nu uit wat andere mensen betalen. Als hij het erg vindt dat mensen meer moeten betalen, moet hij misschien zelf zijn prijzen lager maken.”

Gerelateerde artikelen