Nieuws30 jul '13 11:09

Aardwarmte kan aardgasverbruik terugdringen

Auteur: Harmen Simon Teunis

In de tuinbouw kan aardwarmte het aardgasverbruik terugdringen. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat twee procent minder aardgas nodig is als aardwarmte goed wordt ingezet.

Clara van der Elst deed dit onderzoek voor de Rabobank. Zij legt uit dat de subsidieregeling (SDE+) vorig jaar is geopend, waardoor de eerste projecten dit jaar gestart zijn. "Er zijn er nu een stuk of zes gerealiseerd. Vorig jaar is er een totale pijplijn van dertig projecten goedgekeurd."

De investeringen die nodig zijn om aardwarmte te kunnen gebruiken zitten voor een individueel bedrijf ergens tussen 10 en 15 miljoen euro. "Maar op zich is aardwarmte een heel efficiënte manier van duurzame energie", zegt Van der Elst. "Het levert veel energie op voor een periode van 30 tot 40 jaar. De totale investering voor Nederland qua potentieel wat wij uitgeleend hebben is 1,6 miljard."

Een flink bedrag, maar volgens Van der Elst, is dat in vergelijking tot andere vormen van duurzame energie een relatief goedkoop. "Om aan te geven; de regeling die nu loopt gaat al uit van een totaalbedrag van 1,6 miljard euro per jaar. En die wordt dit jaar verdubbeld naar rond de 3 miljard."

Betere optie dan wind- of zonne-energie
Aardwarmte is volgens haar in ieder geval voor de tuinbouw een betere optie dan bijvoorbeeld wind- of zonne-energie. "De tuinbouw en best veel grote energievragende industrie in Nederland moeten het vooral hebben van warmte en niet zozeer van elektriciteit. Zoals de naam al zegt, haal je de warmte uit de aarde omhoog en gebruik je om de kassen te verwarmen. Dat water pomp je daarna weer terug via een ander gat de bodem in."

De overheid heeft als doelstelling om 14 procent duurzame energie beschikbaar te hebben in 2020. Het gebruik van aardwarmte kan daar zeker aan bijdragen, zegt Van der Elst. “De totale tuinbouwsector in Nederland gebruikt 10 procent van de aardgasconsumptie. We hebben uitgerekend dat je voor de verschillende types tuinbouw die er voor in aanmerking komen, zoals tomaten en komkommers, dat je 2 procent van de Nederlandse gasvraag kunt vervangen. Dan zit je eigenlijk al op 1 procent extra duurzame energie voor in Nederland. En dat is best wel een grote stap vooruit. Want we zitten in totaal pas op 4 procent en we moeten naar de 14 procent. Dat betekent dat je er al een kwart bij zou realiseren en je kiest daarbij voor een relatief goedkope vorm van duurzame energie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen