Nieuws21 mei '14 10:42Aangepast op 21 mei '14 15:05

Cel voor Mubarak

Auteur: BNR Webredactie

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak is tot 3 jaar cel veroordeeld wegen corruptie.

4 mei j.l.: Mubarak zwaait vanuit het militair ziekenhuis in Caïro zijn aanhangers toe op zijn 86-ste verjaardag
4 mei j.l.: Mubarak zwaait vanuit het militair ziekenhuis in Caïro zijn aanhangers toe op zijn 86-ste verjaardag

Hij heeft volgens de rechtbank geld gestolen van de staat. Het zou gaan om een bedrag van ruim 17 miljoen dollar, dat bestemd was voor de verbouwing van presidentiële paleizen.

Mubaraks zonen Alaa en Gamal zijn tot 4 jaar cel veroordeeld.

Verkiezingen
De veroordelingen komen kort voor de presidentverkiezingen in Egypte. Volgende week gaan de Egyptenaren naar de stembus. Oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi is de grote favoriet.

Tegen de 86-jarige Mubarak loopt intussen ook nog een proces wegens voor machtsmisbruik en betrokkenheid bij de dood van demonstranten tijdens de opstand tegen hem in 2011.

“Ik denk dat er een heleboel mensen zijn die zeggen dat hij met de schrik vrijkomt", reageert BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg op het nieuws. "Maar goed, dit pas de eerste zaak. Het gaat alleen maar over de fraude, maar nog niet over de andere zaak: zijn optreden bij het uitbreken van de Arabische Lente, toen hij er in zijn land heel erg op inhakte bij de menigte. Daarover loopt het proces nog.”

“Maar wat ik ook denk, en hoor uit Egypte, is dat de meeste mensen door de actuele ontwikkelingen - het verdwijnen van Morsi en de opkomst van Assissi en de jacht op de Moslimbroederschap - hun belangstelling voor die hele Mubarak een beetje hebben verloren. Ik denk dat het de gemiddelde Egyptenaar niet zoveel meer kan schelen en dat ‘ie z’n schouders ophaalt over de straf voor deze 86-jarige zieke man. Zelfs als hij de gevangenis in zou moeten, komt hij waarschijnlijk ergens in een ziekenhuisbed terecht.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen