Nieuws10 okt '13 10:43Aangepast op 10 okt '13 11:05

'Rechten kind wegen zwaarder dan onschendbaarheid diplomaat'

Auteur: BNR Webredactie

De rechten van het kind moeten zwaarder wegen dan diplomatieke onschendbaarheid. Dat zegt Jan Bouke Wijbrandri, algemeen directeur van Unicef Nederland, op BNR.

Aanleiding is de zaak rond de Russische diplomaat die zijn kind mishandelde en gearresteerd werd. Die werd vrijgelaten omdat hij diplomatiek onschendbaar is. Een verkeerde zaak, zegt Wijbrandri.  "Er zijn allerlei regels in het diplomatieke verkeer, maar er is ook een verdrag voor de rechten van het kind. De hoeksteen daarvan is dat het belang van het kind áltijd voorop moet staan."

Eerder op de dag lieten verschillende ondernemers op BNR al weten dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken niet adequaat is omgesprongen met de kwestie rond de Russische diplomaat. Zij vinden dat Timmermans aan damage control had moeten doen en eerder zijn excuses had moeten maken.

Gift
In de tussentijd heeft Nederland Rusland meer dan een half miljoen bloembollen geschonken. Staatssecretaris Sharon Dijksma overhandigde de tulpen, hyacinten, narcissen, lelies en krokussen samen met een afvaardiging van de Russische regering aan de directie van het Peterhofpaleis in Sint Petersburg. Volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken is het de grootste gift ooit in de geschiedenis van de tuinbouw.

Dijksma is samen met vertegenwoordigers uit de agrarische sector naar Rusland afgereisd om de handel te bevorderen. "Onze sierteelt is in Rusland populairder dan ooit met een groei van 30 procent in 2012'', zo stelt Dijksma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen