Programma2 jan '13 07:42

Astronaut krijgt sneller alzheimer

Auteur: Pieter van den Akker

Astronauten hebben een verhoogde kans op Alzheimer, schrijven medici in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

De straling in de ruimte kan de ontwikkeling van Alzheimer in de hersenen van astronauten versnellen. Hoe bedreigend het is voor een astronaut, kan ruimtevaartdeskundige Piet Smolders nog niet zeggen. "Het is een voorlopige conclusie op basis van het feit dat muizen een paar minuten lang dezelfde dosis straling hebben gegeven als astronauten ver in de ruimte in drie jaar tijd zouden oplopen", zegt hij op BNR.

Elektrische schok
Smolders licht de onderzoeksmethode toe: "Je onderzoekt het door te kijken of het geheugen van de muis achteruit gaat. Dat is bijvoorbeeld doordat ze weg niet goed meer kunnen vinden. Je kunt ze bijvoorbeeld de mogelijkheid geven voor diverse weggetjes naar het voedsel toe. Bij een weggetje krijgen ze dan een elektrische schok. Normale muizen vermijden dat natuurlijk heel snel al. Muizen die alzheimer krijgen, trappen steeds weer in dezelfde val."

Lood
Hij gaat verder: "Je zou je kunnen beschermen door het hele ruimteschip te verpakken in een mantel van twee meter dik lood. Maar dan krijg je het niet meer de ruimte in. Watertanks rondom het schip, dat schijnt ook een heel goede oplossing te zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen