Nieuws12 nov '12 12:57

Topman Ryanair: gordel in vliegtuig is nutteloos

Auteur: Pieter van den Akker

Het dragen van veiligheidsgordels in een vliegtuig is volstrekt nutteloos. Dat zegt CEO Ryan O'Leary van Ryanair, dat het idee heeft opgevat voor staanplaatsen in vliegtuigen.

Bij een crash maakt het toch geen verschil of je zo'n gordel draagt of niet, gelooft O'Leary. Ryanair is al enkele jaren bezig met het plan om achterin vliegtuigen staanplaatsen te creëren. Speciaal  voor mensen die goedkoop vliegen en het geen probleem vinden om de hele vlucht te staan.

'Gordel redt geen levens'
Zijn opmerking over het dragen van veiligheidsgordels komt dan ook niet uit de lucht vallen. "Als er ooit nog een vliegtuig crasht zal zo'n gordel echt geen levens redden", aldus O'Leary. "In de Londense metro draagt toch ook niemand een gordel. Laat staan in een trein die tegen 190 kilometer per uur voorbij zoeft."

Staanplaats à 1 euro
Een staanplaats zou beschikbaar moeten worden voor vluchten richting Europese bestemmingen en als er weinig turbulentie is. Prijs: zo'n 1,25 euro. Bij de landing moeten passagiers zich vasthouden aan een handgreep. "De tijden dat vliegtuigen met een zware schok landen, zijn echt al wel voorbij", zegt O'Leary. "Als je aan passagiers voorstelt om te kiezen tussen 31 euro voor een zitplaats of 1,25 euro voor een staanplaats, ben ik er zeker van dat de staanplaatsen als eerste uitverkocht zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen