Nieuws12 mei '14 11:29

WOMEN Inc. wil ongelijkere medische behandeling

Auteur: Bram van Dijk

Dokters en artsen moeten zich beter realiseren dat vrouwen op een andere manier behandeld dienen te worden dan mannen. Vrouwennetwerk WOMEN Inc. wil meer aandacht in onderzoek en onderwijs voor de verschillen tussen man en vrouw.

WOMEN Inc. roept dit keer niet op voor meer gelijkheid, maar wil juist ongelijkheid. "Een mannen- en een vrouwenlijf zijn gewoon anders en in onderzoek is dat nog niet verankerd", zegt algemeen directeur Jannet Vaessen. "In 2009 ontmoette ik een cardiologe die zelfs een hypotheek op haar huis moest nemen omdat er geen regulier geld voor het onderzoek was."

Dat is volgens haar slechts 'het topje van de ijsberg voor alle andere ziektes'. "In onze alliantie zitten allemaal specialisten die aangeven dat het in hun vakgebied ook aan de hand is."

Minister Bussemaker
De campagne die morgen start is onderdeel van het plan Gender & Gezondheid. Dit plan wordt ondersteund door verschillende professoren en vakdeskundigen en door minister van OCW Jet Bussemaker. Vaessen: "We willen niet iedereen blamen en shamen die verkeerd onderzoek heeft gedaan, maar vanaf nu kan het niet meer zo zijn dat het onderscheid niet gemaakt wordt."

Onderwijs
Deze nieuwe instelling moet niet alleen doordringen tot de behandelkamer, maar ook tot het volledige medische onderwijs. Het vrouwennetwerk wil met alle universitaire ziekenhuizen om tafel om te kijken hoe het genderverschil beter in opleidingen opgenomen kan worden. "Het is onderzoek, onderwijs en bewustzijn. Kennis die er niet is, moet er komen. En kennis die er al wel is, moet beter ontsloten worden."

Gerelateerde artikelen