Nieuws21 aug '14 14:27

Weer protest tegen bouw kolencentrales

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw zijn er bezwaren tegen de bouw van kolencentrales in Zuid-Holland. Nu zijn niet de klimaatgassen het probleem, maar de uitstoot van stikstof.

De bouw van de kolencentrales op de Maasvlakte zal leiden tot een heel ander duinlandschap in Zuid-Holland, zeggen milieuorganisaties. Ze gaan daarom opnieuw naar de Raad van State. De provincie Zuid-Holland heeft de vergunningen inmiddels verleend.

Samen met Natuur en Milieu stapt Greenpeace opnieuw naar de Raad. Joris van Wijnhoven, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace legt uit waarom stikstof een probleem is: "We zijn bang dat er teveel neer zal dalen in het duingebied. Daardoor krijg je te vruchtbare grond, met alleen maar gras. Dat zal het ecosysteem verstoren."

Technisch gezien kan stikstof gefilterd worden, maar dat wordt nu niet gedaan: "Het is erg duur om dat te doen en daar hadden EON en GDF geen zin in. De manier waarop centrales nu draaien past niet binnen de natuurwet. Daarin staat dat er een bepaalde hoeveelheid stikstof mag neerslaan. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat ze dit niet overschrijden. We weten bijna zeker dat ze dat niet kunnen en dat we dus een goede zaak hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen