Nieuws21 nov '14 10:51

Derde geval van vogelgriep ontdekt

Auteur: BNR Webredactie

In Kamperveen is een derde geval van het vogelgriepvirus ontdekt. Het gaat om de H5-variant. Dit bevestigt het Ministerie van Economische Zaken tegen BNR.

Het gaat om een pluimveebedrijf met in totaal rond 10.000 dieren. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.

De Europese regelgeving schrijft voor dat er een 3 en 10 kilometer gebied wordt ingesteld (beschermings- en toezichtsgebied). Binnen dit gebied liggen in dit geval 34 andere pluimveebedrijven. Ook deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep. Verder worden alle contacten van het besmette bedrijf onderzocht.

Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de vogelgriep op het bedrijf in Ter Aar de hoogpathogene H5N8 betreft. Deze variant werd ook aangetroffen op het bedrijf in Hekendorp. In de straal van 10 km cirkel rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken meldt in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer dat de hoogpathogene variant van vogelgriep zeer besmettelijk is voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact met besmet pluimvee. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep, over het algemeen verloopt vogelgriep bij mensen mild.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen