Nieuws28 mrt '13 10:12Aangepast op 29 mrt '13 05:55

Proces Jasper S. begonnen

Auteur: Anne-Greet Haars

Jasper S. raakte naar eigen zeggen volkomen in paniek nadat hij Marianne Vaatstra bijna 14 jaar geleden in een weiland bij Veenklooster had verkracht. "Daarna begon ik te beseffen waar ik mee bezig was. De paniek sloeg toe'', zei hij daarover donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden.

Hij zou haar in die paniek met haar bh hebben gewurgd en sneed vervolgens met zijn mes drie keer haar keel door. "Ik dacht alleen maar aan mijn gezin en aan de ontdekking en wat dat teweeg zou brengen. Dat schoot allemaal door mij heen.''

Jasper S. barstte bij deze verklaring in tranen uit. Dat hield lange tijd aan nadat de rechter hem ermee had geconfronteerd dat hij niet een keer, niet twee keer, maar drie keer de keel van het 16-jarige meisje doorsneed.

Roes
"Mijn lichaam heeft het gedaan; ik was het niet. Bij vol bewustzijn doe ik zoiets niet.'' S. handelde volgens eigen zeggen in een roes.

Op de nodige vragen zei S. dat hij zich dat niet meer kan herinneren. Op andere vragen wist hij heel gedetailleerd te verklaren. De rechter confronteerde hem ermee dat hij precies weet hoe de rugzak van Marianne er uitzag, maar andere zaken juist weer niet. "Ik heb stinkend mijn best gedaan die voor de geest te halen. Het lukt me niet.''

De rechter merkte op dat S. kennelijk een aantal handelingen in een roes deed, maar over sommige dingen heel rationeel nadacht. Zo zette hij de fietsen langs de kant van de weg, in plaats van ze op het fietspad te laten liggen. S. zegt alles in een roes te hebben beleefd.

Nacht van de moord
De rechter vroeg S. hoe de bewuste nacht na Koninginnedag in 1999 is verlopen voor Jasper S., waarop hij vertelde ’s nachts is opgestaan om de koeien te melken. “In eerste instantie had ik de intentie om de nacht slapend voor te zetten. Ik heb me bedacht: ik heb mijn fiets gepakt en ben gaan fietsen.”

Van de route die S. heeft gefietst, kan hij zich weinig herinneren. Maar de ontmoeting met Marianne Vaatstra weet hij nog wel. “Ik zie in de verte twee jongens in een straatlantaarn. Terwijl ik naar de jongens kijk, komt iemand mij tegemoet op de fiets. Het blijkt een jonge vrouw te zijn."

"Jij bent van mij.'' Dat flitste volgens eigen zeggen vanuit het niets door het hoofd van S. toen hij Vaatstra zag.

S. geeft toe dat hij vanaf dat moment seks met Vaatstra wilde. De rechter vroeg S. naar zijn bezoeken aan prostituees, maar dat het hier ging om een jonge dame die over de weg fietst. “Er is een knop omgegaan. Mijn geweten is uitgeschakeld. Hoe en waarom weet ik niet”, aldus S.

Worsteling
Nadat S. Marianne was tegengekomen, draaide hij zich om en fietste haar achterna en heeft hij haar van haar fiets getrokken. "Wa bist du? Wie ben jij?'', schreeuwde Marianne toen. Daarna volgde een korte worsteling.

Uiteindelijk wist hij tijdens die worsteling zijn zakmes te pakken en te openen. Op bepaalde vragen wist S. het antwoord niet. Hij kan zich bijvoorbeeld niet herinneren of Marianne zich nog heeft weten los te worstelen en of er bijvoorbeeld als gevolg daarvan een achtervolging is geweest.

Onderzoek
Op de vraag wat Jasper S. dacht toen hij hoorde van het verwantschapsonderzoek, antwoordde S.: “Ik besefte dat ik als dader naar voren zou komen. Ik wist dat mijn familie zou meedoen aan het onderzoek.” S. had geen hoop meer toen het onderzoek startte: “Ik wist dat dit het laatste bedrijf zou zijn.”

Politie
Ook had S. "niet de moed om naar de politie te stappen''. S. vertelde dat hij de afgelopen 13 jaar meerdere malen heeft overwogen om naar de politie te gaan. "Ik heb in 1999 besloten mij stil te houden. Ik wilde mijn familie sparen. Mijn kinderen waren toen 5 en 8 jaar oud. Het heeft mij er van weerhouden om naar de politie te gaan.”

Vooropgezet plan?
Volgens BNR-verslaggever Laurens Boven twijfelen de rechters of S. niet iets achter houdt bij zijn verklaring. Er zijn aanwijzingen dat hij juist rationeel gehandeld heeft, in plaats van in een seksuele roes. "Er zijn een aantal toevalligheden. Het weiland waar ze terecht kwamen had bijvoorbeeld als enige in de omgeving geen afrastering en was moeilijk zichtbaar vanaf de weg. Uit sectie zijn aanwijzingen gekomen dat Marianne misschien al dood of buiten bewustzijn was op het moment dat ze verkracht werd. Ook het feit dat S.Marianne's fiets heeft verborgen houdt de rechters bezig. Men vraagt zich af of er toch geen sprake was van een vooropgezet plan was. Dan gaat het over de vraag of er sprake is van moord of doodslag." Morgen volgt de strafeis tegen Jasper S.

Lees hier de slachtofferverklaringen van de vader, moeder en twee zussen van Marianne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen