Nieuws7 mrt '13 10:37Aangepast op 7 mrt '13 17:12

Live-updates | Tweede dag hoger beroep Robert M.

Auteur: Anne-Greet Haars

Tijdens de tweede dag van het hoger beroep van de Amsterdamse Zedenzaak zijn veel ouders boos geworden. Vandaag blijkt dat Robert M. al vol in therapie is en veel maatschappelijke ondersteuning krijgt.

Donderdag bleek dat Robert M. in het psychiatrisch penitentiair centrum van de gevangenis in Vught al vol in therapie is en veel maatschappelijke ondersteuning krijgt.  Hij krijgt daar een zogeheten multidisciplinaire begeleiding, medicatie en therapie.

Maar de ouders van de slachtoffers zien liever dat M. eerst in de cel moet boeten voor zijn daden voordat hij hulp krijgt voor zijn stoornissen. De advocaat van de ouders, Richard Korver, stelt dat de ouders witheet zijn over dit gegeven. "Er is gesproken over behandelplannen, muziektherapieën, maatschappelijk werkers. Systeemmensen voor het contact met de buitenwereld. Terwijl mijn cliënten over het algemeen de kosten van therapie zelf moeten betalen en niet alles  wordt gedekt voor de verzekering", zegt hij tegen verslaggever Harmen van der Veen.

Korver: "Zij zeggen: deze meneer moet toch eerst gestraft worden en dan pas behandeld? Een van de argumenten van de verdediging is dat de gevangenisstraf korter moet omdat hij dan pas behandeld wordt. Maar nu blijkt dat hij nu al behandeld wordt."

Maatschappelijke belangen moeten zwaarder wegen
De advocaat stelt dat de ouders vinden dat de maatschappelijke belangen en die van kinderen zwaarder zouden moeten wegen dan de belangen van Robert M.. "Zij vinden dat iemand die op zo grote schaal misbruik maakt van het vertrouwen van ouders eerst moet worden gestraft alvorens hij wordt behandeld."

Volgens Korver zijn zijn cliënten ook boos over de bijstand die M. vanuit de inrichting krijgt voor het onderhouden van contacten met de buitenwereld.

Robert M. zei donderdag blij te zijn dat hij "eindelijk" wordt behandeld. Hij is gebrand op een snelle aanvang van zijn tbs. Die heeft de rechtbank hem opgelegd, naast een lange celstraf. De kans dat ook het gerechtshof in hoger beroep de maatregel oplegt, lijkt 100 procent.

Weer langdurige tbs geadviseerd in zaak Robert M.
Nieuw gedragskundig onderzoek heeft niet tot een andere conclusie geleid dan eerder onderzoek: hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. moet langdurig worden behandeld in een gesloten tbs-kliniek.

Het nieuwe onderzoek is gedaan in psychiatrisch centrum Oldenkotte in Rekken. M. heeft daaraan meegewerkt. Het oude onderzoek, waaraan M. medewerking weigerde, is gedaan in het Pieter Baan Centrum (PBC). Alle deskundigen komen tot de slotsom dat er bij M. sprake is van langbestaande pedofilie, in combinatie met hyperseksualiteit.

Het PBC adviseerde een langdurige tbs. De rechtbank nam dat advies vorig jaar over: zij veroordeelde M. tot 18 jaar cel en tbs. M. heeft meermalen de vrees uitgesproken dat hij nooit meer zal vrijkomen. Hij wil in hoger beroep in elk geval bereiken dat zijn gevangenisstraf zal worden beperkt, zodat hij snel aan een behandeling kan beginnen.

Excuses
Aan het begin van de zaak vandaag bood Robert M. zijn excuses aan het gerechtshof aan, voor zijn gedrag in de rechtszaal van afgelopen dinsdag, de eerste dag van zijn proces in hoger beroep. Die dag schoot M. bij herhaling uit zijn slof, omdat de vragen van de rechters hem niet bevielen. Hofvoorzitter Helma Tilleman toonde begrip en aanvaardde de excuses.

Liveblog via verslaggever @Harmen_vd_Veen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen