Nieuws5 mrt '13 16:38Aangepast op 5 mrt '13 18:05

Strak pak en boetekleed nieuwste troef van Robert M.

Auteur: Thijs Baas

Hoofdverdachte van de Amsterdamse zedenzaak Robert M. heeft zijn eigen proces stilgelegd. M. werd steeds bozer op de rechters.

Volgens zijn advocaat Wim Anker was M. niet heel boos, maar toonde hij zijn emoties. "Daarom heb ik ingegrepen tijdens de zitting want ik zag een herhaling van zetten in vergelijking met met de situatie in de rechtbank", zegt Anker. "Na 16.00u namen de emoties toe, dat leidde tot misverstanden. Procesdeelnemers werden minder scherp."

Charme- en stijloffensief
In het hoger beroep van de Amsterdamse Zedenzaak eiste hoofdverdachte Robert M. opnieuw de hoofdrol op, dit keer met een charme- en stijloffensief. Hij leek zich ervan bewust dat het zijn laatste kans is op strafvermindering. In een onberispelijk pak en met veel spijtbetuigingenvoor alles wat hij de kinderen heeft aangedaan maakte hij zijn opwachting in de rechtszaal.

Proceshouding
M. had zich geen andere proceshouding aangemeten, zegt advocaat Tjalling van der Goot, en van een strategie is wat hem betreft al helemaal geen sprake. "Ik vind dat in zijn algemeenheid verdachten zich fatsoenlijk moeten kleden. Je kunt over smaken twisten, maar ik vind het wel een verbetering."

Robert M. leek ruimhartiger met het op zich nemen van de verantwoordelijkheid voor de zedenmisdrijven en het veroorzaakte leed, constateert verslaggever Harmen van der Veen. Maar ook dat ontkent Van der Goot. "Hij heeft dat in eerste aanleg benadrukt, waarvan een groot deel van de zittingen achter gesloten deuren plaatsvond. De rechtbank heeft in haar vonnis gezegd dat ze hem niet geloven. En tja, dan moet je het opnieuw doen. Hij bagatelliseert de feiten niet, hij ziet het leed en is daarvoor verantwoordelijk. Dat heeft hij meermalen herhaald en bevestigd."

Oprechte spijt?
De rechtbank heeft de spijt niet als oprecht gezien, meent Van der Goot, en dat ook in het vonnis als zodanig benoemd. "Dan zou je een slechte verdachte zijn als je er dan in hoger beroep niets over zegt. Dat is één van de wezenlijke punten voor de rechtbank, dus is het ook een wezenlijk punt voor het Hof."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen