Nieuws12 nov '14 16:00Aangepast op 13 nov '14 11:12

NCTV waarschuwt voor jihadistische lone wolves

Auteur: BNR Webredactie

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waarschuwt voor jihadistische lone wolves. Volgens de terreurbestrijder is het ‘voorstelbaar’ dat in Nederland ‘sympathisanten van jihadistische groepen zich ontwikkelen tot solitaire aanslagplegers.’

Door: Jeroen Stans

De NCTV verwijst naar Canada, waar afgelopen maand 2 terreuraanslagen zijn gepleegd. Dat gevaar wordt vergroot doordat jihadisten zoveel mogelijk wordt verhinderd naar Syrië en Irak af te reizen. ‘Zo is het voorstelbaar, gezien vergelijkbare incidenten in het buitenland, dat jihadisten die door de overheid zijn tegengehouden, hun frustratie omzetten in geweldsdaden in Nederland’, schrijft de NCTV in zijn nieuwste dreigingsanalyse. "Wij zien de keerzijde van onze maatregelen", zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

 

Terreurdreiging
Het dreigingsniveau is niet aangepast door de NCTV en blijft staan op ‘substantieel.’ Volgens de terreurbestrijder  ‘is er een reële kans op een terroristische aanslag’ in Nederland. Maar de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben geen concrete aanwijzingen dat een aanslag in Nederland gaat plaatsvinden. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei onlangs op BNR dat er recent aanslagen zijn voorkomen. De afgelopen maanden is de ‘dreiging van aanslagen in Nederland voorstelbaarder’ geworden, zo schrijft de NCTV.


 

Uitreizigers
Het valt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding op dat het aantal ‘terugkeerders’ dit jaar is gestagneerd. ‘Dit wijst er wellicht op dat de uitreizigers die zich nog in het conflictgebied bevinden, zijn gemotiveerd om de strijd te blijven voeren dan wel zich voor een langere tijd in een ‘islamitische staat’ te vestigen.’ Op dit moment zijn er volgens de NCTV nog zo’n 100 Nederlandse jihadstrijders in Syrië en Irak, onder wie zo’n 30 vrouwen.

Terrorismelijst
In totaal zijn de afgelopen 2 jaar ongeveer 160 jihadsten vanuit Nederland afgereisd. ‘Hiervan zijn er voor zover bekend achttien omgekomen.’ Daarnaast is een dertigtal wel teruggekeerd. Om jihadgangers tegen te houden en het gevaar dat van hen uitgaat in te dammen, heeft het kabinet afgelopen zomer een pakket aan maatregelen afgekondigd. Volgens de NCTV zijn sindsdien 5 mensen op de nationale terrorismelijst geplaatst. In totaal zijn op die lijst sinds eind vorig jaar 11 personen gezet. Ook zijn bij ruim 50 vertrokken jihadgangers de sociale uitkeringen en toelagen stopgezet. Het Openbaar Ministerie is op dit moment met nog ongeveer 30 jihad-onderzoeken bezig naar circa 60 personen.

Gerelateerde artikelen