Nieuws7 nov '14 11:06

'Hoog tijd dat medisch specialisten echte ondernemers worden'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Edith Schippers tilt er niet heel zwaar aan dat een proef om medisch specialisten in loondienst te krijgen is mislukt. Dit jaar werd hen een subsidie van een ton beloofd als ze in loondienst zouden treden.

Maar daar is nauwelijks gebruik van gemaakt. Volgens Schippers vrezen de medisch specialisten dat hun salaris in loondienst onder de Balkenendenorm wordt gebracht. Schippers wilde met een geldbedrag medisch specialisten proberen te verleiden om in loondienst te gaan. "Specialisten kunnen zelf kiezen, dus het is niet zo dat ik iedereen in loondienst wil dwingen. Er is een vrije keuze in welk model een specialist kiest, maar ik merk ook in gesprek met medisch specialisten dat zij geen zekerheid hebben of ze in de toekomst onder de wet normering topinkomens vallen."
 

En dát zou voor een aantal specialisten een forse inkomensachteruitgang betekenen, zegt ze tegen politiek verslaggever Jeroen Stans. "En dat risico vindt men te groot. Ik kan garanties geven voor de periode dat ik hier zit. Ik heb een akkoord met de specialisten gesloten waarin dat staat, en afspraak is afspraak. Maar mijn opvolgers maken hun eigen beleid weer en daar ga ik niet over. Ik kan niet over mijn graf garanties afgeven. Dat heet democratie: ieder nieuw kabinet kan wetten veranderen en aanpassen en dat is na dit kabinet ook het geval."

Participeren
Volgens econoom Marcel Canoy kan het ook anders. Hij vindt dat medisch specialisten vooral meer moeten participeren in ziekenhuizen. Schippers belooft 100.000 euro voor iedere specialist die zijn maatschap opgeeft, maar slechts in drie van de 67 door de Orde van Medisch Specialisten onderzochte ziekenhuizen is daar tot nu toe gebruik van gemaakt. Volgens Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys, ligt het allemaal wat genuanceerder.

"De minister wil al heel lang dat er wat verandert aan de huidige situatie waarin medisch specialisten wel de lusten van ondernemerschap maar niet de lasten dragen. Nu heeft de fiscus aan de bel getrokken en gezegd dat de huidige constructie ook niet mag van Europa. Het lijkt erop dat vanaf 2015 specialisten moeten gaan kiezen tussen loondienst of ondernemerschap."

Op één lijn
Canoy zegt dat het niet alleen een kwestie van geld is. "Wat je wil is dat de bestuurders van een ziekenhuis en medisch specialisten op één lijn zitten, dat is nu niet zo. Door in loondienst te gaan verbetert dit, maar daar is ook een andere methode voor: de medisch specialisten laten participeren in het ziekenhuis. Zo lopen ze meer financiële risico's. Gaat het dan goed met het ziekenhuis, dan gaat het goed met de specialisten en gaat het slecht, dan hebben ze daar ook last van."

Het bedrag dat minister Schippers zou gebruiken om specialisten te lokken is volgens Canoy gewoon een arbeidsrechtelijk bedrag dat de transitie mogelijk maakt. "Het gaat hier dus niet om lokaas waarmee specialisten de loondienst in worden verleid, maar om een bedrag dat nodig is om de maatschap af te kopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen