Nieuws19 jun '12 18:28

Rutte moet blik verruimen naar vergezicht Merkel

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte moet de Duitse bondskanselier Merkel niet alleen laten staan. Dat zegt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma aan de vooravond van het bezoek dat Rutte morgen in Berlijn aflegt aan Merkel.

Het CDA vindt dat Rutte keer op keer veel te negatief reageert op Merkels toekomstvisies op de Europese Unie. CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma wil daarom dat Rutte zich morgen in Berlijn heel anders gaat opstellen. "Nederland heeft Duitsland nodig en Duitsland heeft Nederland nodig. Veel landen die echt stappen vooruit zetten zijn er niet."

Merkel probeert Europa oprecht verder te helpen en Buma vindt het ongepast om de vergezichten van Merkel zomaar terzijde te schuiven. "Daar ziet Merkel ook van dat het vergezichten zijn. Maar je kunt wel stappen zetten. En stappen zijn ontzettend nodig. Ik wil niet horen wat we niet willen, ik wil horen wat we wél willen."

Geen federatie
Toch gaat ook Van Haersma Buma een politieke unie in de vorm van een federatie een stap te ver. "Wat wel nodig is, is veel meer integratie rond banken. Dat zijn de stappen die nu genomen moeten worden. Merkel schetst een eindplaatje om te zien waar ze naartoe wil. Voortdurend de verschillen benadrukken helpt niet om Nederland en Duitsland een vooraanstaande rol in Europa te laten spelen."

Dat signaal kreeg de CDA-voorman afgelopen vrijdag ook van zijn CDU-collega's, toen hij in Duitsland was. Merkel bepleit vooruitgang en als het aan Buma ligt moet Nederland op de top van 30 juni gezamenlijke stappen moeten worden gezet.

Verkiezingen
Van Haersma Buma maakt zich zorgen om de nadruk op de verkiezingen van 12 september, waardoor de werkelijkheid uit het oog verloren wordt. "Ik vind dat de premier dat te veel doet. Hij laat zijn oren veel te veel hangen naar de PVV, en dan word je niet een sterk Nederland en dan maak je van je partij een PVV-light." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen