Nieuws23 aug '12 22:21

Sapperdeflap, weer een zwangerschap!

Auteur: Thijs Baas

Om de kans op bevruchting bij een vruchtbaarheidsbehandeling te vergroten kan een vrolijke clown uitkomst bieden.

Uit een studie blijkt dat de kansen op bevruchting voor een vrouw bij een dergelijke ingreep toenam van 20,2 naar 36,4 procent als een clown aanwezig was bij het inbrengen van het bevruchte eitje, meldt Trouw.

Stressverlagend
Hoewel bij het onderzoek de nodige wetenschappelijke kanttekeningen gezet kunnen worden, bewijst het volgens Shevach Friedler van het Assad Herofeh Medisch centrum wel dat lachtherapie stressverlagend kan werken en het immuunsysteem in de baarmoeder kan versterken.

Een andere studie van artsen in het noorden van het land laat zien dat de aanwezigheid van een clown ervoor kan zorgen dat kinderen met een urineweginfectie veel stiller lagen tijdens het maken van een inwendige foto. De clown had met de kinderen afgesproken dat ze met z'n allen zouden bevriezen tijdens de behandeling.

Opleiding
Eén Israëlische universiteit biedt inmiddels een bacheloropleiding aan voor medische clowns.

De Amerikaanse arts Ernest Katz kon een sceptische reactie niet onderdrukken. Hij gelooft niet dat in de VS mensen bereid zijn op die manier een hele beroepsgroep te financieren. Zeker ook omdat speeltherapeuten al soortgelijke technieken toepassen. "En veel Amerikanen hebben gewoon een hekel aan clowns."

Gerelateerde artikelen