Bonus NS-top nog even in de koelkast
Afgelopen jaar reed 94,7 procent van de NS-treinen op tijd: een record. De winst van het bedrijf groeide met 40 procent, maar een bonus zat er niet in voor topman Bert Meerstadt.
Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Spoorwegen. Een jaar eerder bedroeg de punctualiteit - het percentage treinen met maximaal vijf minuten vertraging - nog 92,5 procent. Het aantal reizigerskilometers nam met 2,7 procent toe. Toch daalde het klantoordeel over het op tijd rijden iets.
Hoewel Meerstadt in de persconferentie bij de jaarcijfers aangaf dat aan alle gestelde eisen voor een variabele beloning is voldaan, is het nog maar de vraag of dat er dit jaar voor hem in zit. "De raad van commissarissen heeft een discretionaire bevoegdheid om daar een beslissing over te nemen op basis van de beschikbare informatie."
Meerstadt houdt zich dan ook wijselijk op de vlakte. "Ik vind het totaal ongepast om me daar in te mengen. De rvc is degene die erover gaat en zij moeten die beslissing in alle rust en toewijding kunnen nemen en ik ga ze zeker niet voor de voeten lopen met mijn eigen mening."
Spoorwegen
De Nederlandse Spoorwegen boekten in 2011 een winst van 211 miljoen euro, terwijl de vervoersmaatschappij ruim 450 miljoen euro investeerde in comfortabele treinen, stations en service. De treinen werden groener. Onder meer door zuiniger te rijden liep de CO2-uitstoot de afgelopen jvier jaar met 20 procent terug.
Stations
Ook kwamen er negen stations en 55 winkels bij, maar NS-directeur Bert Meerstadt is vooral te spreken over de verbeterde reizigersinformatie. Dat was met het oog op de recente winterperikelen een van de voornaamste opgaven voor de spoorwegen. Sociale media spelen een belangrijke rol in de verstrekking van informatie aan de reiziger.
Meerstadt spreekt dan ook van een topjaar, ondanks de grote problemen en vele klachten als gevolg van het winterweer van februari. In de toekomst zal er bij twijfel altijd een gereduceerde dienstregeling worden ingevoerd.
Bovendien wil Meerstadt rond de grootste knooppunten kijken of een meer Zwitserse kwaliteit infrastructuur kan worden aangelegd.
Consument
Consumentenorganisaties als Consumentenbond, Rover en ANWB zetten wel vraagtekens bij de kloof tussen de klanttevredenheid en de gemeten NS-cijfers over de punctualiteit. Ook de tevredenheid over de informatie bij ontregelingen en klantgerichtheid van het personeel liep overigens terug.