Nieuws29 jul '13 16:32

Belgische terrorismebestrijders werken langs elkaar

Auteur: Anne-Greet Haars

Belgische terrorisme-eenheden werken langs elkaar heen en dat zou wel eens gevaar op kunnen leveren voor Nederland. Niemand bij de Belgische politie heeft een compleet beeld van waar verdachten precies zijn.

Dat blijkt uit een nog geheim rapport van Comité P.: een onderzoekscomité van het Belgisch parlement dat toezicht houdt op de werking van de Belgische politie. Het rapport lekte uit naar de krant Het Laatste Nieuws. Daarin staat dat 'niemand in België is in staat alle informatie over terrorisme en extremisme precies in kaart te brengen'.

"Het heeft vooral te maken met de wirwar aan verschillende diensten bij de Belgische politie, die zich allemaal met terrorisme bezighouden. Het is niet alsof ze niks weten, maar ze weten niet van elkaar tot in detail waar mensen mee bezig zijn. Niemand heeft zicht op het totale plaatje", vertelt Peter Gorlé, politiek verslaggever van Het Laatste Nieuws.

"Als ze in Antwerpen op zoek naar informatie over A, dan hebben de collega's in Luik of Brussel misschien wel gegevens over A in hun dossier staan, maar dan weet Antwerpen dat niet."

Reputatie
Volgens Gorlé heeft de Belgische inlichtingendienst wel een goede reputatie. "Al was het maar om de eenvoudige reden dat er hier in België de laatste tien jaar niets de lucht in is gegaan. En veel netwerken zijn op tijd opgerold."

Landsgrenzen
Voor Nederland is het heel belangrijk dat België de informatiehuishouding goed op orde heeft, zegt professor Cyrille Fijnaut, criminoloog die zich bezighoudt met terrorismebestrijding. "Terrorisme is natuurlijk geen probleem wat binnen de landsgrenzen blijft. Wanneer er incidenten of geruchten zijn en er lopen lijnen naar België, dan moet je wel weten bij wie je moet zijn in België."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen