Nieuws18 jun '14 14:41

Hoe ziet een gay village eruit?

Auteur: BNR Webredactie

Omgeven met roze muren? Heb je als hetero een speciaal pasje nodig? Is er behoefte aan? Een aparte wijk zoals de Gay Village die mogelijk in Tilburg wordt gerealiseerd, roept veel vragen op.

Redacteur Elke van Boxmeer wilde meer weten over zo'n speciale wijk voor homo's. Ze sprak de makelaar die zegt dat het kantoor door de jaren heen benaderd is door mensen met deze vraag. In Tilburg-Noord hebben ze nu al een terrein in een groene omgeving dat hiervoor geschikt zou zijn. Van Boxmeer: "Ze gaan nu kijken of er behoefte aan is. De burgemeester zag het al wel zitten, liet hij weten."

Victoria van Asch van Wijck van makelaarskantoor LBB Naber over zo'n gay village: "Het kan heel breed worden aangepakt en de wijk kan van alle gemakken worden voorzien: een supermarkt, sportschool of andere algemene voorzieningen. "

Doelgroep
Een kapel, een tennisbaan, you name it. Het kan allemaal. Maar wat niet kan is homo's weigeren. "Dat mag niet in Nederland. Het makelaarskantoor zegt wel dat in het verleden is gebleken dat als er voor een specifieke doelgroep wordt gebouwd, ook alleen de doelgroep er op afkomt."

Bij homo-organisatie COC Nederland hebben ze veel negatieve reacties binnengekregen, vertelt woordvoerder Philip Tijsma. "We merken dat veel mensen in onze achterban hier boos over zijn, omdat ze iets hebben van: ben ik straks alleen maar veilig als ik in een homowijk woon? Dat willen mensen natuurlijk. Mensen willen zich veilig kunnen voelen op de plek waar ze wonen."

Geef mensen vrijheid
Journalist Lammert de Bruin, toevallig ook homo, heeft hier helemaal niets op tegen. "Je ziet nu dat mensen op een andere manier een oplossing zoeken door dan maar ergens anders te gaan wonen waar het wel veilig is. Ik kan me voorstellen dat dat een goed idee is zolang het probleem niet is opgelost dat je niet in alle straten in Nederland veilig kan wonen als homo. Dan vind ik zeker dat je dat niet moet tegenhouden als COC of andere maatschappelijke organisatie. Als mensen het willen en er behoefte aan is, moet je mensen de vrijheid geven dat te doen."

Gaykroegen, vakantieresorts, gayclubs, een lesbische begraafplaats: zulke plekken bestaan al een tijdje.  "In onze hoofdstad heb je roze aanleunwoningen met roze dagbesteding en maandelijks café rosé. In de VS heb je gay villages in Florida en Alabama. Die zijn er prachtig uit, weet Lammert de Bruin. "Het zijn de meest prachtige landhuizen. Alles wordt keurig onderhouden: groene gazons, mooie tuinen. Daar staat dan een keurig wit hek omheen. Als je naar binnen wil, moet je een sleutel of een code hebben."

Nee, zelf is hij niet van plan een woning te gaan kopen in Tilburg. "Ik moet er niet aan denken. Ik ben net op vakantie geweest. Dat was met een gaypride, ik kon na een week geen homo meer zien."

Gerelateerde artikelen