Nieuws14 aug '13 08:01

Kabinet wil economie boost geven met afkopen levensverzekering

Auteur: Harmen Simon Teunis

Er is een nieuw plan van het kabinet om de Nederlandse economie een impuls te geven. Levensverzekeringen mogen misschien vervroegd worden afgekocht.

Over het bedrag en het rendement hoeft dan geen belasting betaald te worden, mits gebruikt wordt om de hypotheekschuld mee af te lossen. De rentelasten voor huizenbezitters kunnen daardoor flink afnemen.

Het plan komt uit de koker van de PvdA zegt FD-journalist Klaas Broekhuizen. "Partijleider Samsom heeft voor het zomerreces van de Kamer al gezegd dat hij meer spaarpotjes wil openmaken waar nu allerlei vermogens van Nederlanders in vastzitten. Dat geld zou in de economie worden gepompt. Daarmee hoopt hij het consumentenvertrouwen, wat heel erg slecht is, op te krikken. Dan hoeft na het pakket van bezuinigingen van zo’n 6 tot 8 miljard voor 2014 niet nog meer bezuinigd te worden."

Het plan is waarschijnlijk ontstaan door de positieve ervaringen met de levensloopregeling eerder dit jaar, stelt Broekhuizen

Hét potje om aan te breken
Vanuit Den Haag klinken verschillende serieuze signalen dat er hard gewerkt wordt aan het voorstel. "Want niet alleen de consument heeft er voordeel van maar dus ook de schatkist en de banken, die heel veel hypotheekleningen hebben uitstaan. Veel fiscalisten denken onafhankelijk van elkaar dat dit wel hét potje om aan te breken is en dat ze dit ook gaan voorstellen op Prinsjesdag."

Hoewel de economie dus gebaat lijkt bij deze regeling, is het nog niet zo eenvoudig om de benodigde regelgeving aan te passen. "Maar van alle voorstellen die er zijn om potjes aan te breken, is dit de makkelijkste."

Volgens Broekhuizen zit er tussen de 30 tot 45 miljard euro in de kapitaalverzekeringen onder de hypotheken. "Dat kan zelfs fors oplopen. Maar als je in een ander potje gaat zitten, zoals de lijfrente, is dat volgens fiscalisten veel ingewikkelder om vrij te spelen."

Niet alleen winnaars
Zoals bij ieder plan zijn er niet alleen maar winnaars. Broekhuizen: "De verliezer is natuurlijk degene die dit moet aanbreken omdat zijn hypotheek te hoog is. Want op langere termijn is hij dus zijn kapitaalverzekering of zijn levensverzekering die onder zijn huis zit kwijt. Dan is het huis niet vrij als hij over 30 jaar de hypotheek moet aflossen. Tegen die tijd gaat hij waarschijnlijk ook met pensioen en dan wordt het wat lastiger om dat op te brengen. Het is wel een beetje een wissel op de toekomst met dit plan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen