Nieuws10 feb '14 02:17Aangepast op 10 feb '14 06:09

Hollande naar Obama

Auteur: ANP Nieuws

De Franse president François Hollande bezoekt maandag zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.

EPA
EPA

Het is het eerste staatsbezoek van een Franse president aan de VS sinds 1996. Het is ook Hollandes eerste staatsbezoek sinds hij 25 januari de relatie verbrak met Valérie Trierweiler, die officieel zijn levenspartner was sinds oktober 2010.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Trierweiler met Hollande mee zou gaan, maar met de recente publicatie van het verhaal dat Hollande al jaren een verhouding met actrice Julie Gayet heeft, kwam er een kink in de kabel. Hollande gaat alleen naar het galadiner dat hij dinsdag krijgt aangeboden. Hij is pas het zevende staatshoofd dat deze eer krijgt sinds Obama begin 2009 president werd.

Maandag bezoeken Hollande en Obama samen de als museum in Virginia bewaard gebleven statige woning van Thomas Jefferson (1743-1826), de derde president van de Verenigde Staten. Het uitstapje geldt als een eerbetoon aan Jefferson. Die wordt sinds zijn bewogen leven als filosoof, politicus, diplomaat en president gerekend tot een van de belangrijkste Amerikaanse bewonderaars van Frankrijk en Franse wijn ooit.

Gerelateerde artikelen