Nieuws25 jun '14 14:12

Amerikaan koopt vrijwel volledige Nederlandse dance-industrie

Auteur: Bram van Dijk

Vrijwel alle grote dancefestivals in Nederland zijn binnenkort in handen van het beursgenoteerde bedrijf SFX Entertainment van miljardair Robert FX Sillerman. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

SFX kocht vorig jaar al voor 120 miljoen euro drie grote Nederlandse dance-organisaties en kreeg daarmee onder andere Sensation en Mysteryland in handen. De overnamedrift is nog niet getemd: nu zijn er gesprekken met Club Air en Awakenings. "Awakenings is het grootste outdoor technofestival van Europa en ook al jaren marktleider op het gebied van technofeesten in Nederland", zegt Eelco Couvreur, hoofdredacteur DJ Broadcast Magazine. "Op dit moment is de eigenaar van dat bedrijf, Rocco Veenboer, in gesprek over een eventuele overname. Hij heeft me gister zelf gezegd dat de kans zeer groot is dat het gaat gebeuren."

Kennis
Waar in Nederland al jaren dit soort grote festivals worden georganiseerd, zijn ze er in Amerika pas mee begonnen. "Feit is dat we in Nederland pionier zijn op het gebied van dancefestivals. Dat is kennis die Amerikanen goed kunnen gebruiken. Zij zijn vrij nieuw op dit gebied."

Kritiek
Critici zijn bang voor stijgende ticketprijzen en meer eenwording. "Dat is een logische vraag die je kunt stellen. Het klinkt als een cowboyverhaal. Amerikanen weten niks van dance, ze komen opeens naar Nederland en nemen heel de boel over. Alleen ik denk dat je wel in je achterhoofd moet houden dat die jongen die deze bedrijven hebben opgebouwd, allemaal jongens zijn die heel goed weten wat ze willen. En ik denk niet dat zij zich zomaar door Amerikanen laten vertellen wat ze moeten doen."

Omgedraaid zijn de mensen van SFX 'ook geen achterlijke jongens'. "Zij zien deze festivals floreren, ze zien dat het goed gaat. Dus ze kopen een succesvol bedrijf. Dan is het voor hen niet logisch om het roer om te gaan gooien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen