Nieuws14 mei '14 18:36

Pestkoppen hebben betere gezondheid dan hun slachtoffer

Auteur: BNR Webredactie

Pestkoppen hebben een betere gezondheid dan kinderen die gepest worden. Dat hebben wetenschappers aangetoond. Kinderen die gepest worden, hebben vaker last van chronische ontstekingen of hartaandoeningen dan de pesters.

Vooral op scholen geldt vaak het recht van de sterkste, zegt psycholoog Bob van der Meer op BNR.

"De echte pesters zijn sterker dan de rest van de klas en die is weer sterker dan het slachtoffer. Je ziet hetzelfde bij apen. Daar is een heel duidelijke hiërarchie. De top heeft alles en krijgt alles. Ze kunnen het meeste paren en krijgen het beste voedsel. En degenen onderaan de ladder worden buitengesloten en krijgen het slechtste voedsel. Dat zie je ook bij dieren. En tot slot in de maatschappij: van mensen met een laag inkomen is ook aangetoond dat ze een slechtere gezondheid hebben.”

Depressiever
Kunnen we stellen dat gepest worden direct invloed heeft op je lichamelijke conditie? “Ja, ik denk het wel. Het is in ieder geval heel duidelijk aangetoond dat gepeste kinderen het laagste zelfbeeld hebben van alle kinderen in de klas. Dat ze depressiever zijn dan andere kinderen en meer zelfdodingen op pogingen daartoe begaan. Het is eigenlijk helemaal niet fijn om gepest te worden en de laagste in de hiërarchie te zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen