Nieuws4 jan '12 11:54Aangepast op 4 jan '12 13:05

China weigert heffing CO2-uitstoot vliegtuigen

Auteur: Anne-Greet Haars

De Chinese luchtvaartmaatschappijen niet van plan zijn de heffing van de EU op CO2-uitstoot van vliegtuigen te betalen.

"China zal niet met de EU samenwerken op het gebied van de Europese heffing op uitstoot en Chinese maatschappijen gaan hun klanten geen extra geld in rekening brengen voor de heffing'', aldus de vicevoorzitter van de transportorganisatie.

Het systeem
De ‘Emissions Trading Scheme (EU-ETS)’ is ingesteld door de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De emissiehandel bestaat sinds 2005 en kent meerdere fases. De opname van de luchtvaartsector per 1 januari 2012 is een verdere uitbreiding hiervan.

Gevolgen
Het betekent dat de luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen voor hun CO2-uitstoot binnen het Europese handelsblok. De kosten zullen daardoor omhoog gaan en de kans bestaat dat deze kosten doorberekend zullen worden in de tickets van passagiers.

Internationaal
Naast de weigering van de Chinezen, waren de Amerikaanse en Canadese luchtvaartmaatschappijen al eerder naar de rechter gestapt omdat volgens hen de heffing het internationaal recht schendt. De Verenigde Staten en andere landen dreigen nu met tegenmaatregelen. Maar het Europese Hof van Justitie oordeelde in december dat het systeem mag worden doorgevoerd.

Boetes
De Europese Commissie kan boetes opleggen als de luchtvaartmaatschappijen de wet niet naleven.
 

Gerelateerde artikelen