Nieuws2 apr '12 13:55

Pasen 2.0: kuikens verven [slideshow]

Auteur: Pieter van den Akker

Het is weer eens wat anders dan geverfde paaseieren. Pasen kan ook worden opgefleurd met pasgeboren kuikens die in allerlei felle kleuren zijn geschilderd.

In verschillende Aziatische landen en in Amerika zijn de opvallende kuikentjes te koop op de markt. In diverse kleuren, uiteenlopend van fel paars, roze, groen tot blauw.

Speelgoed
Om dat resultaat te krijgen wordt er voor het broedproces een kleurstof geïnjecteerd in het ei, dit geheel tegen de zin van veel mensen in. Zij vinden dat de pluimveehouders die de kleurstof injecteren veel te ver gaan. "Levende vogels worden omgetoverd in speelgoed", citeert de Amerikaanse krant The New York Times een van de criticasters.

Ook in Florida zijn de kuikens onderwerp van gesprek. Daar werd onlangs een 45-jarig verbod op het verven van levende dieren ongedaan gemaakt en is een storm van protest op gang gekomen. Of het Paasfeest 2.0 er desondanks van komt, is de vraag. Het verbod wordt officieel pas per 1 juli ingetrokken.

Normale kleur
De kleur blijft overigens maar een paar weken zichtbaar. Hij verdwijnt als kuikens hun pluisjes werpen en de veren groeien in een normale kleur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen