Nieuws10 nov '14 03:03Aangepast op 10 nov '14 06:26

'IS-leider gewond bij luchtaanval VS'

Auteur: BNR Webredactie

Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is zaterdag gewond geraakt bij een luchtaanval van de door de VS geleide coalitie.

EPA
EPA

Daarvan maakten zondag de Israëlische krant Haaretz en de Iraakse staatstelevisie melding.

In een tweet liet IS-woordvoerder Mohammed al-Adnani weten dat de ,,emir O.K.'' is. Hij wenste hem beterschap en liet zich verder niet uit over de zwaarte van Baghdadi's verwondingen.

Zaterdag al meldden bronnen bij Iraakse stammen in het gebied al dat de IS-leider was getroffen. Volgens hen zijn door de luchtactie bij al-Qaim in het westen van Irak tientallen mensen gedood. Onder hen zouden enkele kopstukken van IS zijn.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigde tegen The Washington Post dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in Anbar luchtacties hebben uitgevoerd. Hij zei dat daar een voertuig en enkele controleposten van IS zijn vernietigd. Over het uitschakelen van al-Baghdadi repte hij niet.

De zegsman zei dat vrijdagnacht ook een konvooi met voertuigen van IS bij de noordelijke stad Mosul vanuit de lucht is bestookt. Mosul ligt op enkele honderden kilometers afstand van al-Qaim. Volgens de legerwoordvoerder bestond het bij Mosul aangevallen konvooi vermoedelijk uit tien gepantserde voertuigen van IS. Leiders van de terreurgroep zouden zich in dat konvooi hebben bevonden.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeiden zondag dat bij hen geen informatie bekend is dat al-Baghdadi gewond is geraakt. Het was zelfs onduidelijk of hij meereed in het konvooi.

Gerelateerde artikelen