Nieuws5 jul '12 18:27Aangepast op 5 jul '12 19:28

Kamer haalt bezem door stadsdelen

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse en Rotterdamse deelgemeenten hebben hun langste tijd gehad. Een meerderheid in de Tweede Kamer ging donderdag akkoord met de nieuwe Gemeentewet, waarin de opheffing is opgenomen.

Het kabinet vindt dat de deelgemeenten een onnodige bestuurslaag vormen. Volgens minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken is het beter om te werken met zogenaamde bestuurs- of adviescommissies.

Die commissies hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan de huidige deelgemeenten. Als de Eerste Kamer zich ook over het voorstel gebogen heeft moeten de regels uiteindelijk in 2014 vorm krijgen. De veertien Rotterdamse en de zeven Amsterdamse deelraden lieten eerder al weten niet blij te zijn met de veranderingen.

Weinig tijd
Bovendien zeggen ze te weinig tijd te hebben voor de voorbereiding van de aanpassingen. De Amsterdamse wethouder bestuurlijk stelsel Andrée van Es meldt dat de stad "zijn uiterste best zal doen om deze ingrijpende verandering snel en vooral zorgvuldig tot stand te brengen."

De komende tijd werken de Amsterdamse gemeenteraad en de stadsdelen aan een nieuw Amsterdams stelsel. Het stadsbestuur bespreekt komende herfst de contouren van het nieuwe stelsel met de gemeenteraad.

Kantoren
Voor veel kantoren in de stadsdelen zal ook na de afschaffing plaats blijven. "Amsterdammers moeten niet voor elk wissewasje naar de Stopera. Daarom blijven lokale uitvoeringsorganisaties bestaan. Daarmee waarborgt de gemeente de leefbaarheid van buurten en betrokkenheid van bewoners", zegt Van Es.

Voor de Rotterdamse wethouder bestuur Jantine Kroes komt het besluit van de Tweede Kamer niet als een verrassing. "Maar deze wet biedt ons nog vrij veel ruimte over hoe die ingevuld kan worden", zegt haar woordvoerster. Een werkgroep van de gemeenteraad gaat kijken wat nu de vervolgstappen zijn. "Misschien belemmert de nieuwe wet ons, maar misschien hebben we nog alle mogelijkheden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen