Nieuws28 jun '12 12:42

Rijkaard niet beschikbaar als bondscoach

Auteur: Pieter van den Akker

Frank Rijkaard is niet beschikbaar om Bert van Marwijk op te volgen als bondscoach. Dat verwacht Perry Overeem, de zaakwaarnemer van de huidige bondscoach van Saudi-Arabië.

"Het contract van Frank loopt tot eind 2013'', vertelde Overeem donderdag. "Saudi-Arabië kan zich weliswaar niet meer plaatsen voor het WK van 2014, maar er is daar meer te doen. De bedoeling is namelijk dat het land in de toekomst wel weer op zo'n groot toernooi van de partij is.''

Doorlopend contract
Rijkaard had het Nederlands elftal al eens onder zijn hoede, tussen 1998 en 2000. Direct na de verloren strafschoppenserie van de halve finale op het EK tegen Italië stapte hij geëmotioneerd op. "Ik snap best wel dat veel mensen nu aan Frank denken'', reageert Overeem. "Maar het is nu helemaal niet relevant. Dat wordt het misschien pas als de KNVB zich echt zou melden. Maar dan nog heeft hij een doorlopend contract dat hij accepteert. Misschien wordt het anders als Saudi-Arabië wil meewerken aan een voortijdig vertrek. Maar ook dat is nu niet relevant.''

Nu Van Marwijk opstapt is de grote vraag welke bondscoach Oranje de komende 2 jaar naar het wereldkampioenschap in Brazilië moet leiden.

Geen buitenlander
Het kan bijna niet anders of de opvolger van de vertrokken Van Marwijk heeft een Nederlands paspoort. "Het zou een aanfluiting zijn voor het imago van ons nationale voetbal'', zei Bert van Oostveen al eens toen hem naar de mogelijkheid van een buitenlandse bondscoach werd gevraagd. Als bestuursvoorzitter van de KNVB vervult hij een voortrekkersrol in de zoektocht naar de beste oefenmeester voor Oranje.

Vast staat dat het voorkeurslijstje van de opvolger van Henk Kesler niet heel veel kandidaten telt. Het zou goed kunnen dat de gedachten van Van Oostveen af en toe even afdwalen naar Ronald Koeman, de coach van Feyenoord die in het verleden wel eens vaker overstapte naar een trein die voorbij snelde.

Koeman?
De jongere broer van Erwin staat echter nog een jaar onder contract bij de club uit Rotterdam. "En ik ben en blijf trainer van Feyenoord'', zei hij woensdag vlak voordat Van Marwijk zijn vertrek aankondigde. Mogelijk kan Koeman het komende jaar zijn huidige functie combineren met de baan van bondscoach. Maar wat gebeurt er dan als Feyenoord of Oranje ondermaats presteert? Besteedt hij dan wel voldoende tijd aan beide ploegen?

De Boer: ik niet
De nieuwe bondscoach moet Oranje de komende jaren een nieuw gezicht geven. Frank de Boer bewees de afgelopen anderhalf jaar bij Ajax dat hij de kunst verstaat om van talenten een succesvolle formatie te smeden. De voormalige assistent van Van Marwijk bouwt zijn loopbaan liever rustig op. "Zet ook maar een streep door mijn naam'', reageert hij. "Ik ben nog lang niet klaar bij Ajax.''

Adriaanse, Van Gaal?
De trainer van Ajax wil zich niet mengen in de discussie over de mogelijke opvolgers voor Oranje. Broer Ronald opteerde op Twitter voor Adriaanse en Louis van Gaal als geschikte kandidaten. De eerstgenoemde Amsterdammer werd vorig seizoen ontslagen bij FC Twente. Van Gaal roept al jaren dat hij zijn loopbaan wil afsluiten als bondscoach. Hij mislukte al eens bij Oranje in de aanloop naar het WK van 2002. Van Gaal kwam het afgelopen seizoen ook beschadigd uit het gevecht om de macht met Johan Cruijff bij Ajax.

Guus Hiddink, nu trainer van het steenrijke Anzhi, liet het Nederlands elftal prachtig spelen op het WK van 1998.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen