Nieuws18 jun '12 12:52Aangepast op 18 jun '12 17:54

'Kamp-Sneijder vs. kamp-Van Persie verdeelde Oranje'

Auteur: Thijs Baas

Oranje is dit EK onder meer tenonder gegaan aan een scheuring tussen twee groepen binnen de selectie, geconcentreerd rond Wesley Sneijder en Robin van Persie.

Het conflict spitste zich vooral toe rond de speelstijl: de aanvallende Ajax-'school' van Sneijder tegenover een meer behoudend concept dat de 'groep Van Persie' voor ogen had. Dat suggereert hoofdredacteur Jan Hermen de Bruijn van voetbaltijdschrift Elf in BNR Paul van Liempt. Twee verslaggevers van het tijdschrift waren de afgelopen weken in Charkov getuige van de groeiende verdeeldheid in het team.

Ajax
"Er kwamen steeds meer berichten naar buiten over een groep rond Wesley Sneijder, met veel Ajacieden die toch allemaal voorstander zijn van aanvallender voetbal en een groep rond Robin van Persie die wilde vasthouden aan de andere manier van spelen. Het is eigenlijk van allebei een beetje niks geworden: het idee van Sneijder met de uitvoering van Van Persie."

In het uiteindelijke compromis kwam vooral Huntelaar tegen Portugal totaal niet uit de verf. "De manier waarop ze speelden leek wel bijna een sabotage van Huntelaar. Die kun je zo niet aanspelen. Als je hem opstelt, zet dan vleugelspelers erbij die een voorzet geven", zegt De Bruijn.

Kunduz-akkoord
De manier waarop Huntelaar uiteindelijk speelde was een soort compromis, een "Kunduz-akkoord van Oekraïne", en bleek symptomatisch voor de twijfel in het team. Van Marwijk voelde dat kennelijk al aankomen, zegt De Bruijn. "Je zag een bepaalde vorm van berusting, eigenlijk al in de voorbereiding. In zó veel opzichten is het een rare drie weken geweest."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen