Nieuws24 mei '12 14:30Aangepast op 24 mei '12 15:13

Citigroup: Griekse exit mogelijk op 1 januari 2013

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als het zover komt dat Griekenland de eurozone verlaat, dat zal dat waarschijnlijk op 1 januari 2013 zijn. Dat schrijft de Amerikaanse bank Citigroup in een rapport, meldt The Wall Street Journal donderdag.

De kans dat het echt zo ver komt, schat de bank op 50 tot 75 procent.

"We verwachten dat Griekenland op 1 januari 2013 uit de euro treedt, maar wel in de Europese Unie zal blijven en externe leningen zal ontvangen om de risico's op sociale onrust en een maatschappelijke ineenstorting te beperken", aldus hoofdeconoom Michael Saunders van Citigroup.

Griekse munt
De bank schrijft verder dat de nieuwe Griekse munt direct 60 procent van zijn waarde zal verliezen ten opzichte van de euro. Volgens Citigroup zullen de gevolgen van een Griekse exit waarschijnlijk beheersbaar zijn en worden andere landen niet gedwongen de euro te verlaten. Het Europese bankensysteem blijft waarschijnlijk functioneren, meent de bank.

Spanningen
Volgens Citigroup zullen door een Grieks vertrek de spanningen in het Europese bankensysteem wel toenemen en zal de Europese Centrale Bank gedwongen worden verdere steunoperaties voor zwakke eurolanden uit te voeren.

"We verwachten dat de exit zal leiden tot een reeks beleidsmaatregelen die een domino-achtige ineenstorting van het bankensysteem en een escalatie van de economische onrust moet voorkomen.''

Oplopende rente
De bank denkt dat de rente voor andere zwakke eurolanden na het uittreden van Griekenland verder zal oplopen en dat de economische groei zal tegenvallen. Dat betekent dat met een eventueel Grieks vertrek uit de euro de schuldencrisis niet voorbij is, aldus Citigroup.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen